Objavljeno: 18.5.1999

Novi operaterji pri severnih sosedih

Madžarska je februarja objavila razpis za tretjega in četrtega operaterja mobilne telefonije. Koncesija bo veljavna 15 let in bo stopila v veljavo pol leta po podpisu koncesijske pogodbe za omrežje GSM 900 in za GSM 1800. Pričakujejo, da bodo tako spodbudili tržno tekmo na Madžarskem in povečali število tamkajšnjih uporabnikov GSM s sedanjega milijona (10 % prebivalstva) na dva milijona in pol. Zanimanje za razpis je kar veliko, zato se je oblikovalo več podjetij, ki se nameravajo prijaviti. AirTouch Europe, enota največjega ameriškega operaterja mobilne telefonije AirTouch Communications, bo imela največji delež v podjetju, katerega lastniki bodo še nemški RWE Telliance, Antenna Hungaria in madžarska pošta. Američani imajo delež v telekomunikacijah 13 držav, Madžarsko pa vidijo kot pravo priložnost za vstop v Srednjo in Vzhodno Evropo.

Drugi prosilec je skupna naložba med največjim britanskim telekomunikacijskim operaterjem British Telecommunications (BT) in kanadskim Telesystem International Wireless. Britanski Orange prav tako zbira družabnike za svojo ponudbo. Obstoječa madžarska operaterja telefonije GSM 900 Pannon in Westel 900 bosta gotovo oddala svoji ponudbi za omrežje GSM 1800, prav tako pričakujejo ponudbi dveh novih madžarskih telekomunikacijskih operaterjev PanTel in Novocom. Prvi je v lasti nizozemskega KPN, drugi pa nemškega RWE, katerega del je tudi RWE Telliance, ki bo sodeloval v ponudbi evropske podružnice ameriškega AirTouch Communications.

V Avstriji pa je že znan četrti operater mobilne telefonije: tele.ring bo za koncesijo odštel 1,35 milijarde šilingov. Njegov večinski lastnik (53,8 %) je operater nemškega omrežja D2, družba Mannesmann, drugi lastniki pa so avstrijske železnice OeBB in največji avstrijski elektrodistributer Verbund (oba po 12,6 %) ter telekomunikacijska družba Citykom, ki je v skupni lasti elektrodistributerjev večjih avstrijskih mest (21 %). Tako se bo Mannesmann tudi v Avstriji srečal z največjim tekmecem od doma, operaterjem omrežja D1- nemškim Telekomom, ki ima večinski delež drugega avstrijskega operaterja max.mobil. V luči morebitne združitve nemškega in italijanskega telekoma ni odveč omeniti, da je četrtinski delež prvega avstrijskega operaterja A1 (Mobilkom, enota avstrijskega Telekoma) prav v rokah Telecoma Italia.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji