Objavljeno: 10.5.2004

Novi Pentium M že na voljo

Intel je predstavil novo generacijo procesorjev Pentium M. Novi procesorji temeljijo na jedru z razvojnim imenom Dothan.

Gre za procesorje, izdelane v 90-nanometrski tehnologiji, s čimer so Intelovi inženirji zmanjšali porabo in gretje procesorja (pri polni obremenitvi porabi le 21 W). Sestavlja ga 140 milijonov tranzistorjev. Novi Pentiumi M tako kljub višjim taktom delovanja porabijo manj energije od predhodnikov. Opremljeni so z 2 MB predpomnilnika (dvakrat več od predhodnikov). Procesorji imajo izboljšane algoritme za nadzor in polnjenje predpomnilnika, tako da je ta še bolj učinkovit.

Takt pomnilniškega vodila še vedno znaša 400 MHz.

Procesor bo v začetku na voljo v različicah s taktom 1,7 GHz, 1,8 GHz in 2 GHz. Z Dothanom Intel uvaja tudi novo poimenovanje svojih procesorjev, ki v imenu poslej ne bodo imeli navedenega takta delovanja, ampak številsko oznako, ki bo nakazovala zmogljivost procesorja. Novi Pentiumi M se uvrščajo v najzmogljivejši razred (procesorji z oznako 7xx), predstavljene različice pa se bodo imenovale Pentium M processor 735, 745 in 755. Cena najšibkejše različice bo 294 dolarjev za kos ob nakupu 1000 kosov, medtem ko bo za najzmogljivejši Pentium M 755 potrebno odšteti 637 dolarjev za kos.

Intel je malo pred novim procesorjem predstavil tudi izboljšano različico brezžičnega omrežnega vmesnika, ki skupaj s procesorjem Pentium M in pripadajočim sistemskim naborom sestavlja tehnologijo Centrino. Brezžični omrežni vmesnik PRO/Wireless 2200BG poleg povezovanja v omrežja 802.11b ponuja tudi povezovanje v 54-megabitna omrežja 802.11g. Intel bo v prihodnjih različicah gonilnikov v svojih brezžičnih omrežnih vmesnikih podprl tudi šifriranje po standardu AES.

V drugi polovici leta naj bi Pentium M doživel že prvo nadgradnjo: v navezi z novim sistemskim naborom z razvojnim imenom Alvisio bo podpiral 533-megaherčno sistemsko vodilo, podprta pa bodo tudi vodila PCI-Express in SATA.

Skupaj s prihajajočim omrežnim vmesnikom, ki bo poleg omrežij 802.11b/g podpiral tudi povezovanje v omrežja 802.11a bosta takrat predstavljeni procesor in nabor predstavljala osnovo za naslednika tehnologije Centrino, ki je zaenkrat znana pod razvojnim imenom Sonoma.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji