Objavljeno: 13.10.2004

Novi pomnilniški sistemi IBM DS6000 in DS8000

IBM je predstavil nove pomnilniške sisteme, ki nudijo večjo zmogljivost, zaradi preprostejše sistemske zasnove pa ugodnejšo ceno. Oba izdelka vsebujeta tudi podporo za pomnilniško virtualizacijo in združevanje v pomnilniške gruče, kjer je to potrebno. Model TotalStorage DS6000 sodi v srednji razred pomnilniških sistemov, IBM pa navaja, da zavzame 20% manj prostora in stane tudi do dvakrat manj kot neposredni tekmeci. Začetna cena tega sistema je približno 97.000 dolarjev, podpira pa prostorsko zmogljivost od 580 GB do 67,2 TB. Tako kot večji model DS8000 ima DS6000 za osnovo krmilnike s procesorji Power5 s čimer so lahko izrabili standardne sestavne dele iz svoje ponudbe (strežnike), z večjim modelom pa deli tudi okoli 90% funkcionalnosti.

Model TotalStorage DS8000 sega v razred najzmogljivejših pomnilniških sistemov, čeprav ga je mogoče naročiti že od 260.000 dolarjev dalje. Z uporabo sistema za virtualizacijo IBM Virtualization Engine lahko sistem v gruči shrani celo tja do 96 PB podatkov, kar je precej več od tekmecev. Tudi z razširljivostjo osnovnega pomnilniškega sistema se DS8000 uvršča v sam vrh ponudbe - podpira do 192 TB na enoto, kar je manj le v primerjavi z novimi sistemi Hitachi Tagmastore.

DS8000 uporablja tudi tehnologijo LPAR (Logical Partitioning), s katerim je mogoče v obstoječem pomnilniškem prostoru izgraditi navidezne pomnilniške sisteme, ki so v celoti neodvisni od ostanka sistema. Novost je tudi nov predpomnilniški sistem ARC (Adaptive Repalcement Cache), ki močno povečuje prepustnost podatkov primerjavi z dosedanjimi sistemi ESS 800 (Shark). Oba sistema imata tudi novo različico upraviteljskega orodja IBM DS Storage Manager, ki omogoča med drugim učinkovitejše zrcaljenje in replikacijo podatkov na oddaljene lokacije, tako med enakimi sistemi, kot tudi med pomnilniškimi sistemi različnih družin (denimo DS6000 in DS8000).

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji