Objavljeno: 17.5.2007

Novi prehodi na odprto kodo

V obdobju nekaj dni so tri države napovedale uvajanje novih odprtokodnih rešitev za svoje strežnike in osebne računalnike. Na Japonskem se že oblikuje konzorcij desetih podjetij, ki bo na japonskem trgu razvijal in tržil računalnike z Linuxom.

Med člani konzorcija najdemo med drugimi tudi Oracle, NEC, IBM, HP, Hitachi in Dell, ki bodo poskušali ustreči napotilom japonske vlade, ki želi od julija naprej Linux in druge odprtokodne rešitve zastaviti kot prioritetne za vse sfere IT.

Japonska vlada predvideva, da bo cena investicije preko naslednjega leta presegla 10 milijard ameriških dolarjev, a to očitno ni taka težava kot sedanje stanje, ko je vlada v celoti odvisna od Microsofta, še posebej na področju operacijskih sistemov za strežnike.

Norveška vlada je korak naprej na pot proti odprtokodni preobrazbi storila s podporo datotečnega zapisa OpenDocument (ODF) kot obveznega (poleg PDF) pri svojem delu, s tem pa se je v Evropi pridružila Belgiji, Finski, Franciji in še nekaterim državam.

Če bo predlog, ki ga je vložila ministrica za razvoj, dobil dokončno podporo vlade, bodo morale vse vladne agencije in storitve uporabljati izključno ODF in PDF, OOXML in ostali pa bodo praktično prepovedani.

V precej manj razvitem Urugvaju pa je zaživel projekt One Laptop Per Child, saj je 160 otrok iz 24. šole v mestecu Cardal prejelo prenosne računalnike XO, ki jim jih je izročil kar sam predsednik Tabaré Vazquez.

Urugvaj je tako postal prva država, ki je udejanjila cilj humanitarnega projekta, v tej državi pa naj bi do leta 2009 vsak šolajočise otrok dobil svoj računalnik, za kar je že predvidenih 15 milijonov dolarjev.

Za zamenjavo glavnega računalnika se je odločila borza New York Stock Exchange (NYSE), ki je namesto velikega računalnika s 1.600 milijoni ukazov v sekundi (MIPS) začela uporabljati IBM-ove strežnik System p za operacijskim sistemom AIX in HP-jeve strežnike s procesorsko arhitekturo x86, na katerih teče Linux.

Podrobnosti o izbiri distribucije Linuxa, ki bo poganjala strežnike FTP, predstavniki podjetja niso želeli razkriti.

http://www.oasis-open.org/

http://www.laptop.org/

http://www.nyse.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji