Objavljeno: 21.8.2001

Novi prenosniki Fujitsu Siemens Celzius

Podjetje Fujitsu Siemens Computers bo oktobra na tržišče poslalo novo generacijo vrhunskih prenosnikov z imenom Celzius. Ti so namenjeni pretežno inženirjem in zahtevni poslovni rabi, zato jih imenujejo kar prenosne delovne postaje. Novosti sta pravzaprav dve, model Celzius Mobile A in Celzius Mobile H, za slednjega pa je značilno predvsem to, da vgrajeno tipkovnico lahko vzamemo iz računalnika in jo uporabljamo kot zunanjo enoto z brezžično povezavo.

Osnova modela Celzius Mobile A so najnovejši procesor Pentium III s taktom 1 GHz ali 1,13 GHz, 256 MB velik pomnilnik (razširljiv do 1 GB) in 20 do 48 GB velik disk. Računalnik premore razširitveno mesto za pomnilniške enote, v osnovi pa je vgrajena enota DVD-ROM. Kot se za delovno postajo spodobi je vgrajen velik 15,1-palčni zaslon z aktivno matriko, ki zmore prikazati ločljivost 1400 x 1050, z grafiko pa skrbi grafični procesor ATI Radeon M6 z 32 MB velikim grafičnim pomnilnikom. Zanimiv je nabor vmesnikov, med katerimi najdemo celo TV izhod, digitalni zvočni izhod (SPDIF) in celo digitalni izhod za sliko (DVI-I), ki ga z zunanjim podaljškom po potrebi spremenimo v standardni analogni izhod VGA. V prenosniku sta vgrajena tako modem V.90 kot omrežni vmesnik, alternativno pa tudi vmesnik Firewire. Zelo dobro je poskrbljeno za varnost, saj sta vgrajena tako tipalo za razpoznavo prstnih odtisov, kot enota za pametne kartice Smartcard. Osnovnemu akumulatorju, ki zagotavlja za okoli tri ure dela lahko dodamo še drugega in trajanje delovanja podvojimo.

Še zmogljivejši pa je model Celzius Mobile H, ki je po osnovnih potezah podoben manjšemu modelu A, le da ima nekaj posebnosti. Poleg tipkovnice, ki jo lahko odklopimo iz računalnika, zagotovo pozornost vzbuja 15,1 palčni zaslon z ločljivostjo kar 1600 x 1200 pik, za grafiko pa skrbi zmogljiv procesor Nvidia Quadro2 Go s 64 MB velikim pomnilnikom, kakršno sicer srečamo v namiznih delovnih postajah. Računalnik je zaradi tega še posebej primeren za uporabo s programi CAD.

http://www.fujitsu-siemens.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji