Objavljeno: 14.4.2004

Novi procesorji XScale

Intel je predstavil novo generacijo procesorjev XScale, ki delujejo hitreje in vsebujejo številne tehnologije iz dosedanjih procesorjev Pentium. Novi procesorji z oznako PXA270 so namenjeni ročnim računalnikom in pametnim telefonom, omogočajo pa funkcionalnosti, ki doslej niso bile zmožne v malih mobilnih napravah. Najpomembnejša novost je vključitev ukazov Wireless MMX, sorodnih ukazom v procesorjih Pentium, s katerimi naj bi mobilne naprave omogočale kvalitetnejše predvajanje video posnetkov in grafiko 3D.

Procesorji XScale PXA270 delujejo tudi pri znatno večjih takih, kot doslej, saj najhitrejše deluje pri taktu 624 MHz (doslej največ 400 MHz). Kljub višjemu taktu pa novinci porabijo manj energije kot doslej, za kar skrbi tehnologija SpeedStep, še ena od lastnosti sposojenih pri Pentiumih. Nova funkcija Quick Capture je namenjena zlasti zajemu digitalnih fotografij pri mobilnih telefonih z vgrajenimi fotoaparati, slike pa imajo kar 4 milijone pik, znatno več kot doslej. Povrh vsega je Intel v procesor vgradil posebno strojno jedro za varnostne funkcije, zlasti algoritme za šifriranje podatkov. Poleg varnih brezžičnih omrežnih in komunikacijskih povezav bo mogoče z novimi procesorji opravljati tudi nadzor digitalnih vsebin (DRM), kar bo všeč zlasti ponudnikom vsebin.

Poleg novih procesorjev XScale je Intel predstavil tudi namenski grafični procesor 2700G, ki je namenjen zlasti mobilnim napravam z naprednimi večpredstavnimi funkcijami. Procesor koristi zlasti tedaj, ko imamo opravka z dvema slikama sočasno v realnem času, kar je tipično za video konference. Z istim čipom bo mogoče krmiliti tudi predstavitve na zunanjem zaslonu ali projektorju, pri čemer osnovni zaslon ostane na voljo uporabniku. Procesor bo tudi omogočal dekodiranje video posnetkov v zapisih MPEG-2, MPEG-4 in Windows Media 9, brez pretirane obremenitve glavnega procesorja.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji