Objavljeno: 3.6.2009

Novi procesorji za lahke prenosnike

Na letošnjem sejmu Computex so v ospredju predvsem lahko prenosniki in netbooki, proizvajalci procesorjev pa so vsi po vrsti napovedali novosti za ta segment računalnikov. Intel je tako na sejmu premierno predstavil novo generacijo procesorjev Core 2 Duo s podporo za ultra nizko napetost, kar je omogočilo tako manjše dimenzije, predvsem pa nižjo porabo kot pri dosedanji generacij procesorjev. Intel napoveduje, da bodo prenosniki z novimi procesorji delovali tudi čez 9 ur z enim polnjenjem akumulatorjev. Novost je tudi sistemski nabor GS40 Express Chipset, namenjen najtanjšim prenosnikom, ki podpira pospeševanje video posnetkov v visoki ločljivosti, vsebuje pa tudi podporo za vmesnik HDMI. Prenosniki z novimi čipi naj bi bili v širokem cenovnem razredu od 400 do 2.000 dolarjev.

AMD je hitro odgovoril na Intelove novosti in potrdil začetek dobave nove generacije procesorjev Athlon Neo z dvojnim jedrom, ki prav tako meri na lahke prenosnike v stilu modela Apple Macbook Air. S tem so se pri AMD-ju izenačili z Intelovo ponudbo, ki je dvojna jedra v lahkih prenosnikih ponujal že lep čas. Pri AMDju pričakujejo, da bodo prenosniki s tako zasnovo stali nekje med 750 in 1.000 dolarji. Med prvimi izdelki na novi platformi so novi modeli prenosnikov HP Pavilion.

Oglasili so se tudi pri druži Nvidia, kjer so napovedali, da bomo že letos videli prve prenosnike s procesorji Tegra, ki združujejo procesor Arm, sistemski nabor in grafični pospeševalnik v enem samem čipu. Napovedujejo, da bodo netbooki s tovrstnimi integriranimi čipi stali le okoli 199 dolarjev in kasneje morda celo samo 99 dolarjev. Nvidia pa že misli naprej in napoveduje, da bomo drugo leto dočakali drugo generacijo procesorjev Tegra II, ki bo povečala zmogljivost procesorja (morda tudi število jeder) in zmanjšala porabo energije.

http://www.computextaipei.com.tw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji