Objavljeno: 14.2.2003

Novi protokol za hitrejše spletne storitve

Nova metoda za izmenjavo informacij med porazdeljenimi in sodelujočimi sistemi v svetovnem spletu naj bi do desetkrat povečala hitrost delovanja programov. Protokol, ki ga je razvil Jonghun Park, profesor na Univerzi države Pennsylvania, temelji na algoritmu, ki uporablja vzporedne namesto zaporednih metod za obdelavo zahtev.

Novi protokol se uradno imenuje >>Order-based Deadlock Prevention Protocol<<. Sedanji protokoli zaenkrat še omogočajo dovolj velike hitrosti za dostop do podatkovnih baz in za povezovanje v porazdeljene super-računalnike, sčasoma pa naj bi prišlo do problemov pri koordiniranju izmenjave podatkov - t.i. >>livelock<< in >>deadlock<<.

Do prvega pride, ko se dva ali več procesov med sodelujočimi sistemi odzivajo z izmenjujočimi zahtevami in odzivi, pri tem pa niti eden sistem ne uspe izvesti koristne operacije. Do drugega pa pride, ko dva ali več procesov čakajo eden na drugega, kdo bo prvi kaj naredil, skratka zamrznejo. Novi protokol omogoča koordinacijo v takih primerih. Zaenkrat pa po mnenju poznavalcev na poti uspešnejšega razvoja spletnih storitev še vedno prvo prioriteto predstavljata varnost in zanesljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji