Objavljeno: 26.5.2003

Novi računalniki vodilnih proizvajalcev

Intelova predstavitev novih procesorjev Pentium 4 in sistemskega nabora 865, ki podpirajo sistemsko vodilo s taktom 800 MHz, je spodbudil praktično vse proizvajalce k predstavitvi novih generaciji svojih osebnih računalnikov.

IBM je tako povsem prenovil svoje računalnike PC, ki odslej nosijo tudi novo ime - ThinkCentre in ne več NetVista, kot doslej. V novi družni sistemov srečamo tri modele in sicer osnovne modele ThinkCentre A50, poslovne modele ThinkCentre M50 in prostorninsko zmanjšane modele ThinkCentre S50. Čeprav so navzven novi sistemi zelo podobni današnjim računalnikom NetVista, je v notranjosti kar nekaj novosti. Med drugim tudi sama konstrukcija ohišja, ki še bolj kot doslej omogoča preprost dostop do ključnih delov in s tem enostavnejše servisiranje in nadgradnje. Med drugim so diski vgrajeni v posebne nosilce, ki za pritrditev ne zahtevajo vijakov.

Pri IBMu so tudi zmanjšali hrup, ki ga povzroča računalnik, kar ugodno vpliva na kakovost dela, obenem pa so izboljšali pretok zraka, kar zagotavlja zanesljivost in trajnost delovanja. Vsi sistemi imajo vgrajeno tudi posodobljeno sistemsko programsko opremo, med katero najdemo tudi program Rapid Restore Ultra, s katerim je mogoče v nekaj minutah narediti varnostno kopijo podatkov in povrniti sistem iz pomnilniške slike shranjene na posebnem delu diska. Med vsemi novinci je model ThinkCentre S50 največji posebnež, saj zavzema ohišje le tega okoli 62% manj kot običajni računalniki PC. Kljub temu nudi prostor za tri pomnilniške enote in celo dve kartici PCI.

Model ThinkCentre M50 so odlikuje po naprednih možnostih nadzorljivosti ter stabilnosti, saj proizvajalec zagotavlja nespremenljivost ključnih delov za daljše obdobje (12 mesecev), kar ustreza velikim kupcem, ki delajo pomnilniške slike za svoje sisteme. Zanimivo je tudi, da so slike za M50 in S50 združljive, kar pomeni, da lahko podjetja menjajo sisteme znotraj ponudbe sistemov IBM, brez da bi morali za to delati spremembe. Izbrani modeli novih sistemov ThinkCentre imajo tudi vgrajen varnostni čip Embedded Security Subsystem, ki omogoča zagotavljanje večje stopnje varnosti podatkov (šifriranje) in nadzora dostopa do računalnika (prek opcijskih biometričnih bralnikov in pametnih kartic). Najzmogljivejši sistemi vsebujejo diske z vmesnikom Serial ATA in dvokanalni pomnilnik.

Pri Dellu so z novimi Intelovimi izdelki opremili nove modele OptiPlex GX270 in SX270. V prvem primeru gre za osrednje Dellove sisteme, ki so na voljo v treh tipih ohišij (namizno, mini stolp, SFF), medtem ko je model OptiPlex SX270 zelo pomanjšan osebni računalnik, po dimenzijah in nekaterih delih bližje prenosnikom, kot pa namiznim računalnikom. Tudi tu srečamo najnovejše tehnične sestavine, kot so diski z vmesnikom Serial ATA, pomemben napredek pa so naredili tudi pri varčevanju z energijo. V mirovanju tako računalniki zdaj porabijo le še 15 wattov.

Nove sisteme srečamo tudi pri družbi Hewlett-Packard. Z novimi procesorji in sistemskimi nabori so opremljeni modeli, ki imajo tudi prvič novo imenovanje - HP Compaq d330 in HP Compaq d530. Tudi pri HP-ju nudijo podobne značilnosti, kot pri družbi IBM, kar pomeni, da sistemi podpirajo dodatne funkcije za izdelavo varnostnih kopij in diskovnih slik, proizvajalec pa jamči tudi za nespremenljivost izbranih modelov. Nekateri naj bi bili v enaki sestavi na voljo kar 15 mesecev. Zmogljivejši modeli družine HP Compaq d530 imajo tudi dodaten lip za varnostne funkcije ProtectTools Embedded Security, ki skrbi za šifriranje podatkov, nadzor dostopa in varne komunikacije, razvili pa so ga skupaj s podjetjem Infineon.

Pri Fujitsu Siemensu so z novimi procesorji opremili nove modele v praktično vseh družinah računalnikov in sicer Scenic E, Scenic N, Scenic P in Scenic W. Nekateri sistemi imajo na voljo celo bralnike za pomnilniške kartice in tja do osem vtičnic USB, seveda pa tudi druge novosti, kot je dvokanalni pomnilnik in diski z vmesnikom Serial ATA.

http://www.ibm.com

http://www.hp.com

http://www.dell.com

http://www.fujitsu-siemens.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji