Objavljeno: 3.8.2004

Novi strežniki s 64-bitnimi Xeoni

Proizvajalci strežnikov so nekaj tednov po predstavitvi prvih procesorjev Intel Xeon, ki podpirajo tudi 64-bitne ukaze, močno prenovili ponudbo svojih strežnikov. Majhen zamik je bil potreben zaradi manjšega zastoja pri dobavi procesorjev, predvsem pa manjše napake v sistemskih naborov, saj večina strežnikov temelji na Intelovih naborih 7520 in 7320. Intel je sočasno predstavil tudi procesor IOP 332 na osnovi jedra Arm, ki ga bodo nekateri strežniki uporabili za krmiljenje omrežij SAN.

Proizvajalci so nove strežnike predstavili tudi sočasno z začetkom sejma LinuxWorld v San Franciscu, saj je Linux za zdaj edini operacijski sistem, ki zna izkoristiti zmožnost novih procesorjev. Microsoft je namreč julija zamaknil izid 64-bitnih različic operacijskega sistema Windows, proizvajalci strežnikov pa tokrat velikana ne bodo čakali.

Novi strežniki prinašajo številne novosti in izboljšave na nivoju ostalih tehnologij, saj podpirajo pomnilnike DDR2, hitrejše sistemsko vodilo s taktom 800 MHz in razširitveno vodilo PCI Express. Sam Intel za zdaj odsvetuje uporabo kartic PCI Express, saj zaradi napake v naborih uporabniki lahko naletijo na težave. Intel pripravlja popravek, vendar ta ne bo nared pred koncem leta. Novi procesorji imajo tudi vgrajeno podporo za varčevanje z energijo (Demand Based Switching), kar je sodben trend tudi pri strežnikih.

Med novimi strežniki najdemo številne nove modele podjetij Dell, HP in IBM. Dell ima nove modele PowerEdge 1800 in 2800 (samostojni) ter 1850 in 2850 (vgradni), razlika med njima pa je predvsem v velikosti (1U oziroma 2U) in številu pomnilniških enot, ki jih lahko vgradimo v strežnike. Cene se pričnejo v ZDA pri 1.800 dolarjih za model 1850 in 1.900 dolarjih za model model 2850 (en procesor s taktom 2,8 GHz, 512 MB RAM, brez diskov in OS).

HP ima nove procesorje vgrajene v strežnikih ProLiant ML350 G4 in ML 370 G4 (samostojni) ter ProLiant DL360 G4 in DL380 G4. V primerjavi z Dellom so razlike med modeli večje, kar vpliva na cene: od 1.530 dolarjev za model ML350 do 3.500 dolarjev za model DL 280 G4. Seveda govorimo o začetnih cenah. Nove procesorje bodo vgrajevali tudi v rezine BL20p, vendar cene teh še niso določene. HP je sočasno predstavil tudi nov pomnilniški sistem StorageWorks MSA1500, ki prvič v istem ohišju lahko sprejme tako diske SCSI, kot Serial ATA.

IBM ima prav tako tri nove samostoječe modele (xSeries x206, x226 in x236) in tri vgradna modele (x306, x336 in x346), procesorji pa bodo poganjali tudi nove delovne postaje Intellistation Z Pro ter strežniške rezine BladeCenter. 1U strežniki so povsem na novo razviti, zdaj pa nudijo možnost vgradnje rezervnega vročega diska, več pomnilnika (osem modulov DIMM) vsi strežniki pa imajo tudi nov sistem hlajenja Calibrated Vectored Cooling za zanesljivo delovanje. Večji modeli imajo že v osnovi vgrajene krmilnike RAID, s čimer so povečali prepustnost podatkov. Novosti dopolnjujejo še četrta generacija diagnostičnega orodja Light Path Diagnostics in nova različica programa za sistemski nadzor IBM Director 4.2. Cene se v ZDA pričnejo pri 2.210 dolarjih za strežnike 1U, ter 2.240 dolarjih za strežnike 2U.

Strežnike z novimi Xeoni so predstavili tudi drugi proizvajalci, med drugimi Acer, Fujitsu-Siemens in NEC.

http://www.intel.com

http://www.dell.com

http://www.hp.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji