Objavljeno: 2.10.2024 05:00 | Teme: Windows 11

Novi Windows 11 je tu!

Prvi oktobrski dan je uradno izšla najnovejša posodobitev Windows 11 24H2, katere najpomembnejša novost je tesnejša integracija umetne inteligence v Copilot. Nadgradnja se bo nameščala v več krogih, prvi pa bodo na vrsti uporabniki Windows 11 23H2 in 22H2, ki imajo vključeno prioritetno prejemanje posodobitev. S tem se Microsoft izogne globalni katastrofi, če bi bilo z nadgradnjo kaj narobe – kot se je naučil CrowdStrike z blamažo pri posodobitvi Falcona.

Nova inkarnacija Windows podpira izboljšano upravljanje z energijo (Energy Saver namesto starega Battery Saverja), podporo za Wi-Fi 7, USB4 2.0 (hitrost 80 Gb/s), spremembe Quick Settings in podobno. A najpomembnejša novost je Recall – funkcija v Copilotu+, ki je povzročila veliko razburjenja, zato jo je Microsoft ukinil in jo sedaj previdno vrača. Copilot+, ki redno dela posnetke zaslona za pomoč, potrebuje 16 GB pomnilnika, 256 GB prostora, procesor NPU z vsaj 40 bilijoni operacij na sekundo (40 TOPS). Takih računalnikov pa skorajda ni, a bodo v prihodnosti na voljo.

Windows 24H2 je precej obilnejša posodobitev kot lani, prinaša pa tudi precej novosti pod pokrovom, prav v jedru. Člani kanala Windows Insider Release Preview jo lahko preizkušajo že od maja, sedaj pa je na voljo za vse. Delovala bo na vseh računalnikih, narejenih po letu 2018 z dovolj zmogljivo strojno opremo, z nekaj triki pa tudi na starejših.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji