Objavljeno: 4.11.2002

Novi Xeoni z do 2 MB predpomnilnika

Intel je predstavil tri nove procesorje Xeon, doslej znane pod razvojnim imenom Gallatin, ki so namenjeni za uporabo v štiri in osem procesorskih strežnikih. Najzmogljivejši med njimi ima kar 2 MB predpomnilnika in frekvenco delovanja 2 GHz, medtem ko imata preostala dva 1 MB predpomnilnika delujeta pa na frekvencah 1,5 in 1,9 GHz. Po Intelovih podatkih je 2 GHz Xeon od 20 do 38 odstotkov zmogljivejši kot trenutni modeli, k temu pa bistveno pripomore povečan predpomnilnik.

Z zmogljivejšimi Xeoni za večprocesorske strežnike skuša Intel predvsem prevzeti del tržnega deleža zmogljivim in dragim Unix strežnikom, hkrati pa dela škodo tudi sebi, saj je nov Xeon na večini testov dosegel skoraj enake rezultate kot Intelov 64-bitni procesor Itanium 2. Pri Intelu pravijo, da bodo procesorji Itanium pokazali svojo moč šele, ko bodo na voljo programi in operacijski sistem, ki bodo znali izrabiti vse prednosti 64-bitne arhitekture Itaniuma. Poleg tega nameravajo v začetku naslednjega leta predstaviti tretjo generacijo Itaniuma, trenutno znano pod razvojnim imenom Madison.

IBM, Dell in HP so že napovedali, da bodo nove Xeone pričeli vgrajevati v svoje strežnike v naslednjih dveh mesecih. IBM jih bo vgrajeval v strežnike x255, x360 in x440, Dell v PowerEdge 6600 in 6650, HP pa v ProLiant ML570 in DL760. Ti strežniki stanejo od v ZDA od 5000 pa vse do 100 tisoč dolarjev.

V količini po 1000 kosov stanejo novi Xeoni v ZDA od 1177 dolarjev za različico s taktom 1,5 GHz do 3692 dolarjev za različico s taktom 2 GHz.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji