Objavljeno: 29.3.2002

Novo obdobje odnosov med Applom in Microsoftom?

Pred petimi leti sta računalniška giganta ter večna tekmeca, Apple in Microsoft, sklenila dogovor o sodelovanju. Microsoft se je zavezal, da bo nadaljeval z razvojem pisarniškega paketa Office za Mace, v zameno pa je Apple v vse svoje nove računalnike namestil brskalnik Internet Explorer. Za nameček je Microsoft kupil za 150 milijonov dolarjev Applovih delnic, Apple pa je opustil tožbo proti Microsoftu zaradi kršenja intelektualne lastnine, ki se je pred tem vlekla več let.

Dogovor poteče letos poleti, zato poznavalci ugibajo, ali ga bosta podjetji podaljšali ali pa se bodo obnovila stara nasprotja. Po mnenju nekaterih Apple tega dogovora ne potrebuje tako nujno, kot ga je pred petimi leti, ko sta bili podjetji na robu prave vojne. Od takrat so se nasprotja polegla, občasno pa še prihaja do trenj, ki nakazujejo možnost prekinitve sporazuma. Tako je Apple nasprotoval Microsoftovemu predlogu za poravnavo v razvpiti civilni tožbi, po katerem bi redmondski gigant ameriškim šolam daroval za milijardo dolarjev strojne in programske opreme. Ni bilo namreč težko uganiti, da bi Microsoft dolgoročno lahko iz tega celo skoval dobiček - predvsem na škodo Appla, ki znaten delež svojih prihodkov požanje s prodaju šolstvu. Od lanskega decembra imajo novi Maci privzeto domačo stran, ki gostuje na strežniku Microsoftovega rivala v vojni brskalnikov, Netscapea. Po drugi strani pa so pri Microsoftu dalj časa zavlačevali z izidom brezplačnih programov Windows Media Player za Mace in MSN Messenger, ki so ju kupci Officea v.X dobili priložene v paketu.

Predstavniki obeh podjetij javno zatrjujejo, da ni razlogov za prekinitev sodelovanja, ki je po njihovih besedah trdnejše kot kdajkoli prej. Istočasno pa menijo, da pisni sporazum o nadaljnjem sodelovanju ni nujen, saj se je po petih letih zaupanje med podjetjema povečalo.

http://www.apple.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji