Objavljeno: 18.8.2003

Novo združenje za odprto kodo

Skupina zagovornikov odprte kode pripravlja ustanovitev novega interesnega združenja, ki bo skrbelo za promocijo in ščitenje interesov ponudnikov in izdelkov z odprto kodo. Združenje Open Source And Industry Alliance (OSAIA) naj bi med drugim tudi skrbelo za lobiranje v različnih drugih institucijah in tvorno prispevalo pri snovanju temeljev za obstoj in nadlajni razvoj odprte kode. Ustanovitelji združenja so številni znani predstavniki iz skupnosti odprte kode, med katerimi Bruce Perns, Chris DiBona in Tony Stanco.

Med te je treba šteti še združenje Computer and Communication Industry Association (CCIA), ki pomaga pri zagonu združenja, tako kot njeni člani, med katerimi so tudi Sun, Oracle in Yahoo. CCIA je sicer znana kot velik zagovornik odpre kode in po drugi strani velik kritik Microsofta in sodne poravnave, ki jo je to podjetje pred časom doseglo z ameriško zvezno vlado. Kljub temu Ed Black, direktor združenja CCIA zatrjuje, da OSAIA ni nastrojen proti Microsoftu, kot tudi ni zgolj zagovornik rešitev za Linux.

Tovrstno združenje so avtorji odprte kode snovali že lep čas, vendar doslej niso našli dovolj zagovornikov, pa najbrž tudi potrebne energije. Natančnejši program združenja je še v izdelavi, za zdaj pa so javno podana le vodila in cilji. Med drugim pa bodo tudi aktivno spremljali dogodke, ki se tičejo odprte kode, v tem trenutku predvsem početje družbe SCO v tožbi proti IBM-u. V svojem delovanju želijo tvorno sodelovati tudi pri oblikovanju novih zakonov in mednarodnih dogovorov, ki se tičejo programske kode na splošno, seveda pa tudi odprte kode.

http://www.osaia.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji