Objavljeno: 28.6.2003

Novo združenje za združljivo vsebino

Proizvajalci računalniške opreme in zabavne elektronike so ustanovili novo združenje, ki ima za cilj ustvariti standard za preprosto izmenjavo digitalnih vsebin med različnimi tipi naprav. Združenje z imenom Digital Home Working Group (DHWG) vključuje proizvajalce, kot so Microsoft, Nokia, HP, IBM, Thompson, Fujistu, Gateway, Kenwood, NEC, Matsushita/Panasonic, Philips, Sharp, Samsung inST Microelectronics.

Cilj novega združenja je predvsem ta, da bi digitalno vsebino, pa naj gre za glasbo, video, slike, besedila ali drugo vsebino, preprosto izmenjevali med osebnimi računalniki, mobilnimi telefoni, ročnimi računalniki in elementi zabavne elektronike, kot so igralne konzole, AV sistemi in pametni televizorji. Danes obstaja namreč preveč med sabo združljivih standardov, kot so Universal Plug and Play (UPnP), Home AV interface (HAVi), USB, 1394/Firewire, Wi-Fi, Versatile Home Network (VHN), Digital Entertainment Network Initiative (DENi) in drugi, kar močno oteži vzpostavitev povezav med različnimi napravami. .

DHWG pa kljub temu ne namerava nadomestiti obstoječe standarde z nečem novim, temveč vzpostaviti najmanjše skupne temelje, da bodo lahko ti sodelovali drug z drugim. Kljub temu, da naj bi bile specifikacije javne, pa nekateri analitiki menijo, da je zastavljeni cilj morda previsok. Sami standardi namreč v praksi pogosto ne jamčijo, da so naprave med sabo tudi združljive, kar se najbolje vidi v primeru vmesnikov bluetooth. Kljub pomislekom, pa je združenje DHWG močno zavihalo rokave, saj nameravajo delo zaključiti še pred koncem leta.

http://www.dhwg.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji