Objavljeno: 2.6.2011

Novo življenje za OpenOffice.org

Eden najbolj znanih odprtokodnih izdelkov OpenOffice.org je našel nov dom. Oracle je sporočil, da kodo programa in nadaljnji razvoj prepušča zunanji prav tako znani odprtokodni organizaciji, Apache Software Foundation. OpenOffice.org bo postal del projekta Apache Software Foundation Incubator, kjer pristanejo projekti, preden jih Apache uvrsti v svoje glavno jedro.

Kot je znano, je Oracle OpenOffice.org posredno podedoval ob nakupu družbe Sun, vendar so podporniki projekta kmalu prišli navzkriž z novim lastnikom in se odločili za lastno pot v obliki paketa LibreOffice. Oracle je najbrž skušal kodo zopet zapreti ali pa vsaj narediti komercialno zgodbo okoli zadeve, pa je prišlo do razhajanja stališč. Po odhodu večine avtorjev k projektu LibreOffice je Oracle sicer poskusil nekaj ukrepov, ki pa niso bili zadostni.

Organizacija The Document Foundation, ki stoji za projektom LibreOffice, je sicer upala, da se bo Oracle odločil prepustiti nadaljnjo usodo njim in bi na ta način poskrbeli za ponovno združitev dveh vej razvoja, vendar do tega ni prišlo. Kljub temu se veselijo sodelovanja z organizacijo Apache Software Foundation in morebitnim skupnim korakom v prihodnje. Oraclovo odločitev so pozdravili tudi nekateri veliki partnerji, denimo IBM, ki je napovedal lastno podporo v nadaljevanju zgodbe pod novim skrbništvom. Če bo potrebno, so pripravljeni vključiti celo lastne razvojnike.

http://www.openoffice.org/

http://incubator.apache.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji