Objavljeno: 11.4.2014

NTK 2014

Več kot sto domačih in tujih predavateljev, dobrih tisoč udeležencev se je že devetnajstič zbralo na največji domači IT prireditvi. Kot vedno, smo bili izčrpno poučeni izčrpno o trendih in novih rešitvah, zlasti o bolj intuitivni in enostavni uporabi naprav in storitev.

Če že ne drugega, so organizatorji tokrat odlično zadeli termin konference, ta je bila neposredno po zaključku Microsoftovem konference Build v San Franciscu, namenjene razvijalcem, tako da smo bili udeleženci deležni še vročih novic iz prve roke. Prav tako so tokrat še ujeli hladnejše aprilsko vreme, da se v predavalnicah za razliko od lani nismo kuhali, saj blejski hoteli večinoma niso klimatizirani.

Vsebinsko je bilo čez palec največ sklopov posvečenih oblačnim storitvam, znotraj njih pa zlasti izboljšanju uporabniške izkušnje in lažjemu delu razvijalcev. Sem seveda sodi Microsoftova platforma Azure, ki je dobila prenovljen uporabniški vmesnik, z boljšo izkušnjo za uporabnika. Kajpak smo si lahko predogledali tudi novosti v prihajajoči nadgradnji Oken 8.1, v praksi preizkusili, kako tesno je v sistem  povezana njihova mobilna platforma ter poklepetali s Cortano, ki kljub temu, da Slovenije še ne podpira v polni meri, lahko že služi kot odličen prostoročni pomočnik.

Martin Pregl, strokovnjak za področje razvojnih orodij pri Microsoftu Slovenija in programski vodja letošnje Microsoft NT konference je na konferenci za novinarje povedal: »Novosti prihajajo na trg večkrat na leto, zato smo NT konferenco razdelili na tri ločene dogodke. V štirih dneh so udeleženci dobili več vsebin, vsakič pa smo jim lahko postregli z najnovejšim na trgu. Tu gre tako za vsebine, ki jih je Microsoft prvič predstavil prejšnji teden na konferenci Build, kot tudi predavanja najbolj priznanih gostujočih evropskih strokovnjakov.«

Na konferenci so predstavili tudi nov upravljavski portal, ki v enotnem okolju ponuja orodja, tehnologije in storitve Microsofta ter tudi njihovih partnerjev. Druga malce bolj presenetljiva pa je usmeritev k večji odprtosti, ki jo nakazuje nedavno najavljena podpora odprtokodni rešitvi za upravljanje strežniške infrastrukture Chef in Puppet. S tem je povezana tudi ustanovitev neodvisne fundacije.NET, ki jo je podprl tudi Microsoft, in ki bo spodbujala razvoj in sodelovanje na področju odprtokodnih tehnologij. Fundacija bo delovala kot forum za razvijalce in gradila skupnost, ki bo krepila ter promovirala odprtost, sodelovanje in inovacije. Kot je pojasnil David Vidmar z Microsofta, je ustanovitev fundacije z namenom podpiranja odprtokodne skupnosti še en način več, ki kaže na usmeritev Microsofta k večji odprtosti in podpori razvijalcem.

Kajpak nismo mogli mimo vprašanja, ki se tiče nedavne krepke pocenitve storitev v oblaku, ki so jo skoraj usklajeno potegnili veliki trije, Google, Amazon in Microsoft. Generalni direktor slovenske podružnice Microsofta Robert Trnovec je ob tem povedal, da bo poleg cene, na dolgoročni uspeh ponudnikov zagotovo vplivala tudi tradicija dobrega delovanja, globalna geografska pokritost ter stalna ponudba kakovostnih storitev, ki bo skladna s trenutnimi trendi, zato ga za obstanek Microsofta med oblačnimi ponudniki ne skrbi.

Kljub temu, da smo kot vsako leto pred začetkom konference lahko tu in tam namrdnjeno slišali »da so štiristotice (s številko 400 so označena predavanja z najvišjo zahtevnostjo) letos čist brezveze«, se je konferenca na koncu izkazala vsebinsko docela kakovostna.  Tistim, ki jim več pomeni družabni del dogodka - ta je zaradi drobitve konference na tri dogodke tekom leta malce okrnjen - pa je odlično organizirana večerna zabava zagotovo odžejala telo in duha.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji