Objavljeno: 29.5.2003

Nvdia in ATI zopet goljufata z gonilniki?

Futuremark, proizvajalec programskega paketa 3DMark 2003 za testiranje zmogljivosti grafičnih kartic, je potrdil domnevo, da ima nVidia v svojih gonilnikih kodo, ki ne odraža resnične zmogljivosti grafičnih procesorjev. Gonilniki Detonator FX naj bi tako vsebovali nekakšen mehanizem za odkrivanje programa 3DMark 2003, ki vrne neresnične, boljše rezultate.

Pri podjetju nVidia takšne trditve odločno zanikajo in navajajo, da tega vsekakor niso mogli narediti, saj pred objavo programa 3DMark 2003 niso sodelovali v razvojnem procesu podjetja Futuremark. Hkrati navajajo, da je sporna koda zgolj napak v gonilniku, ki jo bodo v kasnejši različicah odpravili.

Kmalu za objavo novice o domnevnem goljufanju družbe nVidia je pod drobnogled prišla tudi koda gonilnikov družbe ATI, kjer so prav tako odkrili nekatere vprašljive rezultate, čeprav v manjši meri kot pri gonilnikih Detonator FX. Tudi pri ATIju nameravajo napake odpraviti z novimi gonilniki. Boj za hitrostni prestol med proizvajalci grafičnih kartic je neizprosen, zato se je v preteklosti že večkrat dogajalo, da so proizvajalci namerno ali nenamerno (včasih določene funkcije sploh ne podpirajo in vrnejo >>umeten<< rezultat) goljufali. Analitiki zato opozarjajo, da je treba grafične kartice vselej preizkušati z več različnimi programi, še bolj pa je, če so to resnične igre in programi, ne pa umetna testna okolja, kot je 3DMark.

http://www.nvidia.com

http://www.ati.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji