Objavljeno: 7.2.2002

Nvidia GeForce 4

Podjetje Nvidia je predstavilo novi rod grafičnih procesorjev z imenom GeForce4. Prvič so sočasno predstavili izdelek, ki bo v različnih izvedbah na voljo na različnih platformah, tako PC kot Mac, obenem pa tudi v prenosnih računalnikih. Predstavniki podjetja trdijo, da novi procesor zmore štirikrat višjo zmogljivost kot predhodne generacije procesorjev GeForce. Poleg tega vsebuje novo izboljšano tehnologijo za mehčanje robov Accuview Antialiasing, ki omogoča še bolj naraven videz slike. Vključena je podpora tudi za tehnologijo nView, s katero lahko krmilimo več zaslonov. Družine GeForce4 vsebuje novo arhitekturo Lightspeed Memory Architecture (LMA) II in 128-bitno vodilo do pomnilnika DDR DRAM. Glavni poudarek izboljšav je bil na učinkovitosti prenosa podatkov med procesorjem in pomnilnikom.

LMA II tako doslej še bolj učinkovito analizira 3D sceno in v procesiranje posreduje le podatke, ki bodo dejansko vidni na zaslonu. Novost je tudi štiri ločene predpomnilnike Quad Cache, ki omogočajo hitrejši dostop do podatkov s strani procesorja. Sistem Accuview Antialiasing uporablja strojno podprto mehčanje robov z uporabo večjega števila vzorcev, ki jih lahko definiramo na več načinov (2x, 4x, Quincunx in 4XS), s čimer lažje prilagodimo hitrost procesiranja glede na natančnost prikaza podatkov. Izboljšani sistem po navedbah omogoča petkrat hitrejše mehčanje, kot doslej.

V družini GeForce je več izdelkov. Procesorji GeForce4 Ti 4600, 4400 in 4200 predstavljajo vrh ponudbe (vsebujejo jedro nfiniteFX Engine, podpirajo do 128 MB pomnilnika DDR), za spodnji cenovni razred pa bodo na voljo procesorji GeForce4 MX 460, 440 in 420 (pomnilnik do 64 MB). Za prenosne računalnike sta na voljo procesorja GeForce 440 Go in 420 Go, ki uporabljata poleg naštetega še učinkovit sistem za varčevanje z dragoceno električno energijo. Prve grafične kartice z novimi procesorji že prihajajo v prodajo, podporo pa so potrdili številni veliki proizvajalci grafičnih kartic in računalnikov.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji