Objavljeno: 23.6.2005

Nvidia GeForce 7800 GTX

Podjetje Nvidia je predstavilo sedmo generacijo grafičnih procesorjev, ki nosi oznako GeForce 7800 GTX. Novi grafični procesor, ki je nastajal pod kodnim imenom G70, ima 302 milijonov tranzistorjev (proti 222 milijonov pri GeForce 6800) in dosega grafično zmogljivost 10,32 gigatexlov na sekundo. Procesor je izdelan v 11-nm tehnologiji TSMC, deluje pa s taktom jedra 430 MHz. Pomnilniško vodilo deluje s taktom 1,2 GHz, uporabljen pa je pomnilnik GDDR3 v velikostih do 256 MB. Prenovili so jedro za senčenje, ki osi zdaj oznako Cine FX 4.0, za glajenje slik pa je uporabljen IntelliSample 4.0.

Ena poglavitnih novosti je tudi podpora za osvežen grafični model Shader Model 3, ki je v primerjavi s tistim v dosedanji generaciji procesorjev GeForce 6800 okoli 60% hitrejši pri izvajanju senčenja HDR (High Dynamic Range), kar je pogosto uporabljeno v novih realističnih 3D igrah. Nvidia je povečala število grafičnih cevovodov, ki jih je v novem procesorju 24 proti 16, kot v čipu GeForce 6800, večje pa je tudi število enot za senčenje (8 proti 6) kar dodatno pripomore k hitrejšemu procesiranju. Za izboljšavo prikazov slike ima novo funkcijo za glajenje prosojnih grafičnih tekstur (transparency antialiasing), izboljšani pa so tudi nekateri drugi učinki.

Vse tehnične novosti imajo svoj davek, ki se kaže v večji porabi energije, čeprav prvi preizkusi kažejo na to, da je predvideni hladilni sistem zadosten za rabo v navadnih računalnikih. Procesor in kartice imajo tudi najsodobnejšo tehnologijo za podporo različnim video standardom, vključno s podporo za prikaz video posnetkov HDTV. Za razliko od predstavitev novih grafičnih pospeševalnikov v preteklosti, ki so bili objavljeni precej pred začetkom prodaje, pa so grafične kartice s čipi GeForce 7800 GTX tokrat že na policah trgovin. V povprečju je treba zanje odšteti okoli 600 dolarjev.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji