Objavljeno: 18.5.2012

Nvidia ima nov najzmogljivejši GPU

Nvidia je na svoji razvojni konferenci najavila nov grafični procesor, ki je menda najbolj kompleksen elektronski izdelek ta hip na svetu. Najnovejši GK110 ima namreč kar 7,1 milijard tranzistorjev, izdelan pa bo z 28-nm tehnologijo. Za primerjavo - najzmogljivejši Intelov procesor Xeon Westmere-EX z desetimi jedri ima "komaj" 2,6 milijard tranzistorjev.

Vsak procesor GK110 ima po 15 enot SMX, vsaka od teh pa 192 jeder s tehnologijo CUDA. Če to zmnožimo dobimo neverjetnih 2.880 jeder CUDA in procesno zmogljivost, ki najbrž prekaša vse, kar je podobnega na trgu. Vodilo do pomnilnika je 384-bitno, za to pa skrbi šest 64-bitnih krmilnikov, ki delujejo vzporedno. Na predstavitvi Nvidia sicer ni razkrila vseh podatkov, znano pa je, da bo vsaka kartica s takim procesorjem podpirala tja do 24 GB pomnilnika GDDR5.

Nič čudnega torej, če Nvidia novi procesorski dosežek namenja pretežno profesionalni rabi in zlasti super računalnikom za zahtevne matematične izračune. Procesor GK110 bodo najprej vgradili v kartico Tesla K20, družino izdelkov, ki je namenjena profesionalni rabi. Za tolikšno procesno zmogljivost pa bo potrebno še malce počakati. GK110 bo dokončan šele v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Menda je neuradni cilj tega projekta poseči na vrh najzmogljivejših računalnikov na svetu. To naj bi dosegli z nadgrajenim super računalnikom Jaguar v ameriškem inštitutu Oak Ridge National Laboratories (ORNL), ki bo povezoval kar 15.000 kartic Tesla K20.

Grafični.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji