Objavljeno: 19.6.2024 09:00 | Teme: nvidia, poslovanje

Nvidia je najvrednejše podjetje na svetu

Nvidia je postala najvrednejše podjetje na svetu po tem, ko je njena delnica v torek dosegla najvišjo vrednost vseh časov. 

Delnica podjetja Nvidia je končala trgovanje pri skoraj 136 USD, kar je 3,5 % več kot v začetku trgovanja, zaradi česar je podjetje postalo vrednejše od Microsofta. Nvidia je pred tem že presegla tudi podjetje Apple. Najnovejša rast delnice pomeni, da je tržna vrednost podjetja zdaj 3,34 bilijona USD, pri čemer se je cena od začetka leta skoraj podvojila. Pred osmimi leti je bila vrednost delnice manj kot 1 % njene trenutne cene.

Ameriško podjetje Nvidia izdeluje računalniške čipe, potrebne za programsko opremo umetne inteligence (AI), in povpraševanje po njihovih izdelkih je v zadnjih letih povečalo prodajo in dobiček. Mnogi vlagatelji verjamejo, da lahko njihovi prihodki še naprej rastejo, kar je povzročilo močno rast delnic, čeprav nekateri dvomijo o tako visoki vrednosti.

Konkurenca med razvijalci AI je huda. Microsoft, Google (Alphabet), Meta in Apple so nekateri izmed tehnoloških velikanov, ki tekmujejo v ustvarjanju najboljšega AI izdelka. Ta konkurenca koristi Nvidii, ki obvladuje večino trga AI čipov. Zaradi tega vlagatelji verjamejo, da bo vrednost podjetja še naprej naraščala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji