Objavljeno: 15.4.2004

Nvidia predstavlja GeForce 6800

Podjetje Nvidia je predstavilo šesto generacijo grafičnih pospeševalnikov, ki prinaša skoraj dvakrat večjo zmogljivost od dosedanjih izdelkov. Podvojitev hitrosti grafične zmogljivosti pri novih procesorjih GeForce 6800 so potrdili tudi prvi neodvisni testi, kar je presenetilo strokovno javnost, saj so doslej nove generacije prinesle tipično med 30% in 50% višjo zmogljivost. Pri družbi Nvidia so ta lep dosežek zagotovili z izboljšavami na vseh področjih: povsem na novo so zasnovali modul za senčenje 3D grafike, okrepili so interno arhitekturo procesorja in zagotovili podporo za še hitrejše pomnilnike. Novi procesorji GeForce 6800 imajo tako jedro s 16 cevovodi za procesiranje 3D grafike, kar je dvakrat več kot v preteklosti. Vsak cevovod se navezuje na enoto za teksture in dve enoti za senčenje, dodali pa so še šest procesnih enot za oglišča. Pri nekaterih operacijah tako GeForce 6800 zmore procesirati kar 32 pik sočasno.

Novi grafični procesor poleg tega uvaja hitrejše pomnilnike GDDR3, ki bodo pri delovali v različici Ultra s taktom 550 MHz. Notranja hitrost samega procesorja GeForce 6800 Ultra bo 400 MHz, za šibkejšo različico brez oznake Ultra pa tehnične podatke še določajo. S stališča funkcionalnosti je pomembnih novosti še nekaj. Nov model za senčenje podpira prihajajoči DirectX 9.0c in njegovo različico Shader Model 3.0, s čimer bo mogočno v igrah programirat dodatne učinke. Zanimiva je tudi nastavljiva možnost upravljanja z video posnetki - procesor ima zdaj ločen modul za video posnetke, ki bo omogočal hkratno snemanje in kodiranje posnetkov (z različnimi kodeki), medtem ko bo računalnik procesiral 3D grafiko. Doslej so procesorji lahko delali le eno ali drugo operacijo naenkrat.

Procesorji podpirajo vodilo AGP, Nvidia pa bo letos predstavil povsem nove procesorje za podporo vodilu PCI Express. Kartice s pospeševalniki Ultra bodo v računalniku zavzele širino kar dveh razširitvenih mest, predvsem zaradi potrebe po izdatnem zunanjem hlajenju. Nvidia bo začela nove procesorje prodajati maja, različice Ultra pa bodo na voljo junija. Kartice z novimi procesorji naj bi stale med 300 dolarji in 500 dolarji (GeForce 6800 Ultra).

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji