Objavljeno: 4.3.2009

Nvidia s preimenovanim čipom, AMD pa s pocenitvami

Pri Nvidii se na vse kriplje trudijo privabiti nove kupce svojih grafičnih rešitev. Ena zadnjih potez tega proizvajalca je tudi uvedba novih modelov, temelječih na starih grafičnih jedrih. Bo zgolj novo ime zadostovalo za ohranitev tržnega deleža v času, ko glavni konkurent še dodatno niža cene?

Pri Nvidii so se odločili še dodatno povečati gnečo v spodnjem srednjem segmentu grafičnih kartic. Predstavili so nov model GeForce GTS 250, opremljen z gigabajtom pomnilnika in relativno ugodno ceno. Žal kljub zanimivemu imenu ta kartica nima prav nič genetskih vezi s procesorji nove generacije, saj temelji še na starem grafičnem jedru G92, ki je bilo uporabljeno že v celi armadi modelov - 8800GT, 9800GT, 9800GTX, 9800GTX+, itd.

AMD je odgovoril z občutno (več kot 20-odstotno) pocenitvijo svojih predstavnikov srednjega razreda. Čez lužo tako Radeona HD4850 lahko dobimo že za 129 dolarjev, njegovega zmogljivejšega brata HD4870 pa za vsega 149 dolarjev, ob teh cenah pa Nvidiine rešitve trenutno ne nudijo dostojne konkurence.

Medtem pa so pri AMD-ju že pripravili nov čip spodnjega srednjega razreda, imenovan RV740. Izdelan je z najnovejšimim 40-nm tehnološkimi postopki, kar pomeni, da se malo greje in dosega visoke frekvence. Prvi, sicer neuradni testi kažejo, da se po zmogljivostih uvršča med modela HD4830 in HD4850, vse to ob le 128-bitnem pomnilniškem vmesniku. Navdušuje tudi cenovna napoved, saj naj bi nove kartice z omenjenim grafičnim procesorjem stale manj kot 100 ameriških dolarjev. AMD ima očitno v tem trenutku še nekaj rezerv.

ati.amd.com

www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji