Objavljeno: 22.6.2007

Nvidia Tesla

Podjetje Nvidia vstopa na področje superračunalnikov z uvedbo nove procesne enote Tesla GPU, ki je namenjena predvsem zahtevnim računskim nalogam. Procesna enota, ki izhaja iz zmogljivih grafičnih procesorjev vsebuje 128 vzporednih procesorjev, ki zagotavljajo skupno 518 gigaflopsov računske zmogljivosti na procesno enoto. Tesla GPU je mogoče prek posebnega programskega vmesnika povezati z navadnimi osebnimi računalniki PC, ki jih na ta način spremeni v super računalnike.

Poleg same procesne enote bo Nvidia ponujala tudi celotne računalniške sisteme. Tesla Deskside Supercomputer je računalnik velikosti mini stolpa, ki vsebuje dve procesni enoti Tesla GPU, na osebni računalnik pa ga priključimo prek posebne kartice z vodilom PCI Express. Na en osebni računalnik lahko priključimo več takih procesnih računalnikov s skupno zmogljivostjo čez 8 teraflopsov.

Poleg tega ima Nvidia na voljo tudi Tesla GPU Computing Server, ki je izdelan v obliki strežnika za vgradne omare. V ohišju višine 1U se lahko nahaja do osem procesnih enot Tesla GPU, kar skupno daje čez 1000 paralelnih procesorjev v ohišje 1U. Kot je znano, lahko v strežniško omaro damo do 42 strežnikov višine 1U. Za izrabo tovrstne procesne zmogljivost je namenjeno razvojno okolje Nvidia CUDA s programskim jezikom, ki izhaja iz jezika C. Okolje Nvidia CUDA je trenutno na voljo za okolja Windows XP in Linux. Prvi primerki bodo na prodaj avgusta.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji