Objavljeno: 19.5.2009

Oblaki prihodnosti

V internet se seli vse več storitev in tudi razvijalci programske opreme ga lahko uporabijo na vse bolj zanimive načine. Vrsta podjetij je v minulih letih predstavila lastne pobude za razvoj programja v Oblaku.

Zadnja leta se je veliko govorilo o omrežnem računalništvu, lahkih odjemalcih, programju kot storitvi, zunanjem izvajanju teh programov, razpredenem računalništvu in podobnem. Vmes pa je internet vse bolj in bolj spreminjal naše vsakdanje delo. E-pošta je pravzaprav nepogrešljivo in neredko celo najpomembnejše orodje za komunikacijo, vse več nepogrešljivih storitev za skupinsko delo se je že preselilo v omrežje, sodobni programi neredko nastajajo zgolj s spletnimi pročelji, pametni telefoni dohitevajo zmogljivosti namiznih naprav in marsikdo med nami je lahko nenehno povezan v splet, če si to želi.

Oblak

Za tiho revolucijo, ki vse bolj očitno prodira v vse pore poslovnega in tudi ljubiteljskega računalništva, se je zadnje čase uveljavil izraz "računalništvo v Oblaku" (Cloud Computing). Izraz "Oblak" se v tej zvezi uporablja kot prispodoba za internet, izvira pa iz simbola oblaka, ki ga najpogosteje uporabimo v diagramih, ko bi radi ponazorili globalno omrežje. Hkrati je oblak dobra abstrakcija zapletene infrastrukture, ki se skriva nekje zadaj, nam pa je na voljo skozi precej prijaznejše vmesnike.

Nadaljevanje in preostanek članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/oblaki-prihodnosti/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji