Objavljeno: 17.10.2002

Ocena standardov za spletne storitve

Družba Gartner je na oktobrskem simpoziju ITxpo predstavila oceno bodočih standardov za spletne storitve. Na spodnji ravni so ocenjevali protokole SOAP, WSDL in UDDI, na zgornji pa BPEL4WS (Business Process Execution Language for Web Services). Podali so tudi oceno dveh neformalnih skupin za določanje standardov, in sicer WS-I (Web Services Interoperability Organization), ki jo vodijo Microsoft, IBM in BEA, ter Liberty Alliance pod vodstvom družbe Sun Microsystems.

Najvišjo oceno je dobil SOAP, ker ga podpirajo številni proizvajalci, na voljo ima dovolj orodij, njegova uporaba pa je dokaj preprosta. SOAP-ova slabost je, da se še vedno ni razvil v standard, kar pomeni, da ima precej varnostnih lukenj in težave s skalabilnostjo. Malce skrbi vzbuja tudi naraščajoča kompleksnost SOAP-a, kljub temu pa naj bi ga do leta 2007 uporabljali pri 60 odstotkih razvojnih projektov.

Srednjo oceno je dobil WSDL, saj ga krasijo podobne prednosti kot SOAP (le njegova uporaba je precej bolj zapletena), poleg tega pa gre za povsem neodvisno, generično platformo, ki jo lahko uporabimo kjerkoli. WSDL-jeve slabosti so nestalna podpora različicam, kompleksnost in dejstvo, da gre še vedno za specifikacijo, kar se po navedbah konzorcija W3C ne bo spremenilo do konca prihodnjega leta.

Gartnerjevci so najnižjo oceno prisodili platformi UDDI, saj naj bi bila premalo razširjena, manjkalo naj bi orodij, W3C pa je sploh še ni sprejel kot specifikacijo. Ne glede na to, ima tudi UDDI dokaj obetavno prihodnost. Podpira jo vse več proizvajalcev, pred kratkim pa so jo vključili tudi v OASIS (organ za določanje standardov). Do večjega razmaha uporabe UDDI naj bi prišlo v letih 2004-05, ko bosta na trgu verziji 4 in 5.

Na višji ravni spletnih storitev se pojavlja protokol BPEL4WS, ki so mu pri Gartnerju dali enako oceno kot UDDI-ju. Poleg tega so mu prisodili negativno oceno za ime. Kvalitete specifikacije BPEL4WS so v kombinaciji tehnologij, ki jih je podedovala z vključitvijo Microsoftovega Xlanga in IBM-ovega WSFL-ja (Web Services Flow Language) ter dejstva, da standardizira procesno logiko in medsebojne vplive.

Gartner se je v svoji oceni dotaknil tudi skupin Liberty Alliance in WS-I, ki jima je dal dokaj pozitivno oceno, majhno prednost pa je prisodil slednjemu. Prednost obeh je, da imata močne voditelje, medsebojna konkurenčnost pa lahko le pripomore k boljšemu izdelku za uporabo enega gesla pri dostopu do zaščitenih spletnih strani.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji