Objavljeno: 28.3.2011

Iz našega arhiva: Od tržnice do železja

Brskalnik Google Chrome se razvija z neusmiljenim tempom in počasi prerašča tudi v čisto pravi operacijski sistem prihodnosti. Google je nedavno predstavil dve pomembni novosti, povezani z njim, spletno tržnico programov in prve prenosnike, ki za temeljno programsko opremo uporabljajo kodo projekta Chromium OS.

Google je tiho pripravljal lasten spletni brskalnik in ga na veliko presenečenje javnosti razkril svetu leta 2008 kot Google Chrome. Odtlej je nenehno v razvoju in izpopolnjevanju in zdaj že predstavlja ključni element prihajajočega operacijskega sistema za sodobne lahke odjemalce. Že od prve predstavitve Chroma je Google zagotavljal, da bodo zanj omogočili tudi razvoj uporabniških razširitev. Podrobnosti so počasi prihajale v javnost, podpora razširitvam pa je izšla v razvojni različici septembra 2009, decembra istega leta pa so razširitve postale uradno podprte in dokumentirane. Leto kasneje so razširitve, skupaj s temami in spletišči, postale del nove strategije popularizacije spletnih programov, ki jih Google ponuja skozi novo storitev, Chrome Web Store (chrome.google.com/webstore).

Chrome Web Store

Zamisel tržnice programov, ki jo je končnim uporabnikom nadvse uspešno predstavil Apple na svojem iPhonu, se hitro seli tudi k drugim ponudnikom programske opreme. Google jo želi izkoristiti za dvig ozaveščenosti in rabe spletnega programja, katerega izvajalno okolje je sodoben spletni brskalnik Chrome. Na tržnici programov, ki je izpostavljena na novo odprtem zavihku brskalnika Chrome s posebno rubriko na vrhu, najdemo različne spletne aplikacije, pa tudi razširitve in teme (preobleke) za brskalnik. Čeprav je večina spletnih programov na tržnici izpostavljena le kot nekoliko ozaljšani zaznamki oz. naslovi URL do znanih spletišč, bomo našli tudi nekatere poizkuse precej drugačnih, bolj bogatih spletnih izkušenj, kot je brezplačna spletna aplikacija za branje člankov časopisa New York Times.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/id_3612/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji