Oglasno sporočilo
Objavljeno: 9.8.2023

Odklepanje vrednosti podatkov ob pomoči umetne inteligence – preseganje preglednic

Danes je pomembno sprejemanje poslovnih odločitev na podlagi podatkov, ki zagotavljajo konkurenčno prednost. Vsak poslovni uporabnik potrebuje podatke in analitiko. Brez natančnih in poglobljenih informacij o vašem poslu je zelo težko sprejemati odločitve, ki so potrebne za uspešno vodenje podjetja.

S povečanjem obsega podatkov se or­ganizacije spopadajo s težavo, kako enostavno »prebaviti« in »prevesti« podatke v dejanja. V našem skupnem hitenju, da bi se odzvali na nenehno spreminjajoče se tržne dinamike in premike v gospodarstvu, se je najenostavneje osredotočiti na kratkoročne načrte, zanemarjajoč dolgoročno načrtova­nje. Današnji vodje morajo imeti več načrtov – kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne.

Kako se ti načrti razlikujejo? Kratkoročni na­črt je zasnovan tako, da prikaže podrobnosti za omejen časovni okvir. Večina organizacij uporablja srednjeročni načrt, ki upošteva ne­kaj prihodnjih četrtletij ali celo vse leto. Večina ljudi ga dojema kot standardno mesečno na­povedovanje z nekoliko višjo stopnjo podrob­nosti, vendar še vedno določeno.

Dolgoročni načrt običajno sega v več let. Mnoga podjetja ustvarjajo petletne načrte, čeprav nekatere panoge, kot sta farmacevtska in zabava industrija, pogosto ustvarjajo načr­te za 20–25 let. Dolgoročni načrt predstavlja visokonivojski pogled na podjetje, je merilno orodje in opredeljen način pregleda napredka podjetja. Skratka, dolgoročno načrtovanje po­maga določiti smer podjetja.

Dolgoročni načrt lahko razumemo kot pro­aktiven pristop k zmanjševanju tveganj, ki omogoča podjetjem načrtovati, razmišljati vnaprej, se pripraviti in omiliti morebitne ne­gativne učinke. Obstajata dva priporočena pristopa k dolgoročnemu načrtovanju: pri­stop rasti odstotka in pristop, ki temelji na go­nilcih. Obe metodi sta pogosto uporabljeni pri dolgoročnem načrtovanju v IBM Planning Analytics Watson.

IBM Planning Analytics je integrirana re­šitev za poslovno načrtovanje, ki združuje prilagodljivost preglednic z močjo in nad­zorom večdimenzionalne zbirke podatkov. Organizacijam omogoča prilagajanje ne­nehnim spremembam na trgu z učinkovi­tim načrtovanjem, natančnim napovedo­vanjem in s poglobljeno analizo scenarijev.

Predstavljajte si avtomatizacijo ročnih po­slovnih procesov, prilagajanje načrtov v re­alnem času ter izkoriščanje napovednih spo­sobnosti za generiranje natančnih, doslednih in pravočasnih proračunov ter napovedi, ki se lahko enostavno prilagajajo spreminjajočim se tržnim zahtevam.

Vodjem je pogosto težko prepoznati vre­dnost analitičnih orodij. Preglednice se zdijo v redu, a niso. Zavajajo z lažnim občutkom var­nosti. Poslovna logika ni povezana samo z la­stnikom preglednice, kar samo po sebi pred­stavlja tveganje, ampak preprostost pregle­dnice prikriva tudi neskončno število zakla­dov v njej.

Obet umetne inteligence je mamljiv. Ponuja vpoglede, ki jih ljudje sami nikoli ne bi našli. A realno gledano, ali lahko res pričakujemo, da bomo tja prispeli, če podjetja še vedno razmi­šljajo v vrsticah in stolpcih? Naši strokovnjaki spodbujajo vodstva podjetij, ki želijo resnično vplivati na svoj poslovni rezultat, da raziskuje­jo neprekinjeno integrirano rešitev za načrto­vanje, kot je IBM Planning Analytics, ki od­pravlja ročno delo in pomaga:

• omogočiti avtomatizirane procese načrto­vanja,

• spodbujati sodelovanje med različnimi funkcijami,

• vključiti napredne sposobnosti umetne in­teligence za natančnejše napovedovanje.

Z lastnostmi, obogatenimi z umetno inte­ligenco, lahko sprejemate samozavestne po­slovne odločitve, podprte z vpogledi, prido­bljenimi z analizo podatkov. Intuitivni sple­tni vmesnik in dodatek za Excel omogočata izjemno enostavno uporabo ter zagotavljata brezhiben proces uvajanja.

Platforma spodbuja transparentnost in so­delovanje ter omogoča razširjeno načrtova­nje in analizo v celotnem podjetju, od financ in prodaje do oskrbovalne verige, kadrovske­ga oddelka, marketinga in informacijske teh­nologije.

Če želite izvedeti več, vključno s tem, kako ustvariti večdimenzionalne načrte, proraču­ne in napovedi, raziščite interaktivne nadzor­ne plošče in poročila ter odkrijte predhodno pripravljene rešitve po panogah ali uporabnih primerih.

Lahko pa že danes začnete 30-dnevni brezplačni preizkus ali zahtevate predstavi­tev IBM Planning Analytics z Watsonom.

Več informacij:

www.alterna.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji