Objavljeno: 16.7.2002

Odobren tudi 10 gigabitni standard ethernet

Organizacija IEEE, ki je zadolžena za sprejemanje standardov, med katerimi je najbolj znan ethernet za krajevna omrežja, je sprejel končno različico etherneta s prepustnostjo 10 gigabitov na sekundo. Potrditev standarda imenovanega IEEE 802.3ae tako omogoča izdelavo združljivih omrežnih rešitev, ki bodo podpirale hiter prenos podatkov. Nekatere rešitve so sicer na tržišču že skoraj leto dni, vendar so bile vezane na določene proizvajalce in posledično omejene v združljivosti z drugimi izdelki.

Kot so razložili vodilni v združenju IEEE, je bila priprava najnovejšega standarda precej težavnejša kot prejšnje, saj so morali narediti vse od začetka. Pri hitrem ethernetu (prepustnost 100 Mb/s) so si namreč pomagali s standardom za porazdeljeni podatkovni vmesnik na vlaknu (Fiber Distributed Data Interface), pri gigabitnem ethernetu pa s standardom za Fibre Channel. Poleg tega pa se 10 gigabitni ethernet razlikuje od predhodnikov tudi po svoji namembnosti, saj je zaradi visokih cen in drugih značilnosti namenjen predvsem telekomunikacijskim družbam in drugim podjetjem, ki prenašajo velike količine podatkov na večje razdalje, saj standard med drugim podpira omrežja z dolžino do 40 kilometrov.

Prvi izdelki z 10 gigabitnim ethernetom bodo kmalu na trgu, med izdelovalci omrežne opreme pa so izdelke že napovedali pri družbah Cisco, Entrasys Networks, Extreme Networks in Nortel Networks.

http://www.ieee.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji