Objavljeno: 26.5.2006

Odprta koda mobilnega brskalnika

V želji po večjem poenotenju uporabniških vmesnikov prenosnih naprav, katerih vse pomembnejši element predstavlja spletni brskalnik, je Nokia sprostila kodo lastnega brskalnika za podlago S60, ki jo uporabljajo številni sodobni mobilniki in tudi druge prenosne naprave.

Bolj natančno, Nokia je sprostila kodo ogrodja S60 WebKit ter referenčno implementacijo uporabniškega vmesnika, s katerima je na voljo popolnoma delujoč brskalnik za operacijski sistem Symbian, vendar ne tudi celotne kode lastnega brskalnika, ki ima še nekaj dodatnih zmožnosti. Seveda pa nam objavljena koda omogoča zelo hiter razvoj lastnih, posebej prilagojenih brskalnikov za mobilne naprave. Ogrodje temelji na gradniku KHTML, delu projekta namizja KDE, ki ga je za svoj spletni brskalnik Safari že izkoristil Apple, uporablja pa ga seveda tudi Konqueror. Poleg tega S60 WebKit ponuja še nekaj posebnih zmožnosti, pomembnih za mobilnike, kot je npr. poseben pregled strani (overview), s pomočjo katerega lahko uporabnik učinkovito pregleduje obsežnejše strani na majhnem zaslonu naprave. Ogrodje podpira vse pomembnejše spletne standarde, kot so CSS, XHTML, javascript ter celo SVG. Kot tak je že v izhodišču nared za programe, ki izkoriščajo asinhrono izmenjavo podatkov (Ajax). Modularna zgradba ogrodja omogoča tudi razvoj dodatkov, kot sta npr. izvajalno okolje za javo ali predvajalnik za Flash.

Ogrodje je na voljo pod dovoljenjem BSD, ki je zelo liberalno. Pri Nokii zato pričakujejo, da bodo številna podjetja in posamezniki na njihovi osnovi izgradili spletne brskalnike za kar največje številno mobilnikov in s tem na njih vzpostavili novo, razširjeno podlago, ki bo omogočila razcet novega rodu mobilnih spletnih aplikacij.

http://opensource.nokia.com/projects/S60browser/

http://www.s60.com/business/productinfo/applicationsandtechnologies/webrowser

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji