Objavljeno: 20.4.2004

Odprta koda za usmerjevalnike

Skupina razvijalcev želi s projektom XORP narediti na področju usmerjevalnikov to, kar je Linux naredil na področju operacijskih sistemov. Projekt Extensible Open Router Platform (XORP) razvija inštitut International Compuer Science Institute, neodvisna raziskovalna organizacija, ki ima tesne stike z univerzo v Berkeleyu. Cilj projekta je programska oprema z odprto kodo, ki bo v celoti oponašala delovanje omrežnih usmerjevalnikov, ki so danes ključni za povezovanje računalnikov in omrežij v internet.

Po sedanjih načrtih naj bi različica 1.0 bila nared junija, po trditvah avtorjev pa naj bi izdelek uporabljali zlasti za raziskave in nadaljnji razvoj omrežnih tehnologij. Toda po drugi strani naj bi s pomočjo paketa XORP iz navadnega računalnika PC naredili zmogljiv usmerjevalnik, ki se lahko kosa s tehnološko najbolj razvitimi. Po sedanjih ocenah naj bi tak usmerjevalnik stal okoli 1.500 dolarjev, kar je 10 do 20-krat manj od podobnih rešitev družbe Cisco. Avtorji kljub temu eksplicitno navajajo, da ne nameravajo biti tekmeci družbam Cisco, Juniper in ostalim.

Odprtokodni pristop k omrežnemu usmerjanju podatkovnih paketov ima svoje prednosti in slabosti. Prednost je brez dvoma ta, da gre za sodobno zasnovan programski paket, ki različne dele usmerjevalnika poganja kot samostojne procese. Če eden od procesov odpove, ostanek usmerjevalnika še naprej deluje. Za razliko od tega Ciscov vodilni operacijski sistem za usmerjevalnike IOS deluje v enem samem procesu, kar v primeru napake pomeni konec usmerjanja prometa. Drugi proizvajalci večinoma tudi slonijo na usmerjanju v enem procesu, le redki pa so svoje izdelek zasnovali na večopravilni zasnovi.

Slaba stran paketa je odvisnost od delovanja na osebnem računalniku, kar omejuje prepustnost celotne rešitve. Avtorji ocenjujejo, da bo XORP na običajnem osebnem računalniku dosegel zmožnost procesiranja 700.000 paketov na sekundo, kar pa je še vedno manj od specializiranih usmerjevalnikov višjega razreda. XORP tudi ne bo imel nekaterih tehnologij, ki so patentirane in zaščitene s strani drugih proizvajalcev, čeprav nameravajo v celoti podpreti odprte standarde. XORP ni edini primer odprtokodnega usmerjevalnika. Na tisoče sistemov uporablja za usmerjanje paket iz projekta Linux Router Project, ki pa je klavrno propadel v začetku 2003. XORP naj bi imel večjo podporo odprtokodne javnosti, zato pa tudi večje možnosti za uspeh.

http://www.xorp.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji