Objavljeno: 17.7.2002

Odprti kodeki proti MP3 in MPEG-4

Podjetje On2 Technologies, ki razvija kodeke za stiskanje video zapisa z imenom VP, je objavilo, da so zgodnjo različico svojega kodeka imenovano VP3.2 združili s kodekom Ogg Vorbis, ki je odprta različica standarda MP3 in ponudili razvijalcem kot odprto kodo. To je še en korak On2, ki skuša prepričati kritično maso uporabnikov in razvijalcev v prednosti njihovih tehnologij.

Pri tem pa ima On2 velikega tekmeca v nedavno predstavljenem zapisu MPEG-4, ki ima za sabo izdatno podporo računalniške in zabavne industrije. Vendar pa MPEG-4 kljub temu ni zanimiv za uporabnike Linuxa in drugih rešitev, ki temeljijo na odprti kodi, saj ima združenje MPEG precej stroga določila glede licenc za uporabo kodekov. Prav tako pa s čisto odprtimi kartami ne igrajo tudi pri On2, saj so kot odprto kodo ponudili le različico VP2.3, medtem ko je za uporabo novejših različic VP4 in VP5 potrebno tudi njim plačati licenco.

Čeprav gre za precej pomemben korak za tehnologije na odprti kodi, saj je sedaj na voljo precej zmogljiv kodek za stiskanje videa in zvoka, pa nekateri analitiki menijo, da so pri On2 s to potezo prepozni in, da se bodo tudi uporabniki rešitev, ki temeljijo na odprti kodi raje odločali za kodeke MPEG-4.

http://www.on2.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji