Objavljeno: 6.4.2003

Odpuščanja v tehnološkem sektorju

V poročilu Ameriškega združenja proizvajalcev elektronike (AEA), ki združuje kakih tri tisoč tehnoloških podjetij, so zapisali, da je v zadnjih dveh letih v tehnološkem sektorju v ZDA ostalo brez dela desetina zaposlenih ali 560.000 delavcev. Tehnološki sektor je januarja 2001 zaposloval 5,7 milijona delavcev, decembra 2002 pa le še 5,1 milijona.

Proizvodnja visokotehnološke opreme na področju računalnikov, strežnikov, polprevodnikov, potrošne elektronike in medicinske opreme je pred krizo zaposlovala največ delavcev, po množičnem odpuščanju (415.000) pa sta na prvo mesto med delodajalci skočila proizvodnja živil in transportne opreme. Edina svetla točka na področju elektronike in računalniške tehnologije je bil razvoj programske opreme, ki je v zadnjih dveh letih dodatno zaposlil 5.300 delavcev, kar žal predstavlja le en odstotek od skupnega števila odpuščenih.

Poročilo so objavili ravno v času slabih novic v zvezi z zaposlovanjem. Tako je Intel sporočil, da je lani odpustil 700 delavcev več, kot je načrtoval. Pri Gatewayu so ravnokar začeli z odpuščanjem 17 odstotkov delovne sile in zapiranjem trgovin, 14 odstotkov zaposlenih pa se bodo znebili tudi pri družbi Applied Materials.

http://www.aeanet.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji