Objavljeno: 17.8.2012

Office 2013 podpira nove zapise

Brez strahu, Microsoft se ni odločil za vnovično spremembo zapisov dokumentov, ki jih ustvarijo programi paketa Office 2013, pač pa so, netipično za družbo, že v začetku podprli tuje in odprte standarde.

Nedavno so objavili podrobnosti in napovedali tri pomembne novosti - podporo za standard ODF 1.2, Strict Open XML in možnost branja in pisanja dokumentov PDF. V vseh treh primerih gre za evolucijo, čeprav s pomembnimi lastnostmi, že doslej podprtih standardov.

Kot je znano, je bil prav Microsoft tisti, ki je standard Open XML ponudil v proces standardizacije pri organizaciji ISO/IEC. Na pladnju so pravzaprav imeli dve izvedbi - Transitional Open XML in bolj "standardni" Strict Open XML. Ti se razlikujeta v stopnji navezave na dosedanje lastniške zapise, ki jih je uporabljal Microsoft.

Zaradi tehničnih omejitev je Microsoft v dosedanjem paketu Office 2010 podpiral predvsem tranzicijski zapis Open XML, ki je vseboval specifične elemente za pisarniško zbirko Office. Že od začetka pobude pa obstaja tako imenovan "čisti" ali Strict Open XML, ki ne vsebuje tovrstnih podatkovnih tipov. Medtem, ko je Office 2010 Strict Open XML samo bral, znajo programi iz kompleta Office 2013 v tej standardni obliki tudi zapisovati.

Kdo se še spomni dogodkov izpred nekaj let, bo vedel, da je zapis ODF zlasti odgovor proizvajalcev, ki se niso strinjali z dotedanjo politiko Microsofta glede odprtosti zapisov. Splet okoliščin je privedel do tega, da je zapis podprl tudi Microsoft in sicer že v paketu Office 2007 SP2. Letos pa je organizacija OASIS objavila novo specifikacijo ODF 1.2, ki prinaša pomembne izboljšave, med drugim standard OpenFormula za preglednice in digitalni podpis XAdES. Vse to lahko v celoti pričakujemo tudi v paketu Office 2013.

Tretja novost bo s strani številnih uporabnikov najbrž še najlepše sprejeta. Office 2013 bo namreč omogočil branje in pisanje v zapisih PDF. Toda na ta del je treba gledati s pridržkom. Kdor pričakuje, da bo Office 2013 pri tem ohranil povsem enako oblikovanje, kot v originalu, se moti. Microsoft namesto tega obljublja funkcijo PDF Reflow, ki bo poskrbela za ponovno oblikovanje vsebine v obliko, ki jo lahko urejamo, če ima izvirni dokument preveč komplicirano formatiranje. Toda tudi to je bolje kot nič.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji