Objavljeno: 26.9.2001

Oktobra dvakrat XP

XP, oznaka, ki jo je za svoje izdelke vpeljal Microsoft, se je očitno prijela. Tako zelo, da jo je za svoj najnovejši procesor uporabil tudi AMD. Athlon XP, ki naj bi na trg prišel oktobra, ima zaradi svojega imena domnevno večje možnosti za uspeh. Še posebej, če bo Windows XP tak uspeh, kot upajo mnogi v računalniški industriji.

Athlon XP bo namizna različica procesorja z jedrom Palomino, (doslej znano pod kodnim imenom Mustang. To pomeni, da je energijsko varčen (enako kot različica za prenosne računalnike, ki se imenuje Athlon 4), od dosedanjih Athlonov pa se razlikuje le še po tem, da ima vgrajene 3D ukaze SSE, ki jih uporablja Pentium III (vendar ne tudi SSE-2 iz procesorja Pentiuma 4) in nekoliko hitrejši dostop do pomnilnika (vnaprejšnje nalaganje podatkov).

Kot kaže pa bo AMD spet uvedel oznake PR, ki so pri AMDjevih in Cyrixovih procesorjih nekoč označevale >>hitrost<< procesorja. Athlon XP s taktom 1,33 GHz bo tako imel oznako 1500+, kar naj bi ponazarjalo, da je enako hiter kot Intelov Pentium 4 s taktom 1,5 GHz. V začetku je pričakovati hitrosti do 1900+ (oz. 1,6 GHz).

Tri dni pred predstavitvijo Athlona XP bo predstavljena še hitrejša različica Athlona MP, različice torej, ki je namenjena večprocesorskim računalnikom. Napovedana je različica s frekvenco 1,53 GHz. Za razliko od namiznega Athlona XP za različico MP še ni znano ali bo uporabljala nove oznake >>PR<<.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji