Objavljeno: 15.3.2009

OLPC opušča x86

Organizacija One Laptop Per Child, znana po preprostih in poceni prenosnikih za države tretjega sveta, resno razmišlja, da bi v prihodnji generaciji računalnikov opustila procesorsko arhitekturo x86 v korist procesorjev Arm. Prehod bi predvsem pomenil velik prihranek pri porabi energije, kar avtorji ocenjujejo kot največji izziv za naslednji korak v njihovih načrtih. Sedanji prenosniki XO-1 porabijo komaj 5 wattov, kar je v primerjavi z navadnimi prenosniki izredno malo, vendar za države, kjer je elektrika težko dosegljiva dobrina tudi to ni dovolj.

OLPC sicer ne razkriva, kakšen prihranek energije načrtujejo, vendar naj bi bil ta v kombinaciji z novo arhitekturo "znaten". Če se bodo pri novih prenosnikih XO-2 odločili za procesorje Arm in spremne gradnike, bodo naleteli na novo oviro. Želja organizacije je, da na prenosnikih ponudi možnost uporabe dveh operacijskih sistemov. Med tem, ko z Liuxom ne bo težav, Microsoftovo okolje Windows XP ne deluje na procesorjih Arm. Microsoft ima za to platformo zagotovljeno samo okolje Windows Mobile.

Pri OLPC pa so posredno priznali, da so v pogovorih o možnostih, da bi Microsoft Windows XP prinesel tudi na okolje Arm. Če bi se to res zgodilo, bi bilo to prvič po mnogih letih, da bi Microsoft svoj osrednji izdelek ponudil za procesorje, ki niso združljivi z arhitekturo x86. Zadnjič se je to zgodilo, ko so v devetdesetih podpirali DEC-ovo arhitekturo Alpha in procesorje MIPS, kar pa ni obrodilo želenih rezultatov.

http://laptop.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji