Objavljeno: 7.8.2008

Olympus oznanil novi razred digitalnih fotoaparatov

V svetu fotografije poznamo nekaj različnih tipov aparatov. Najbolj znani so navadni kompaktni aparati, sledijo jim digitalni zrcalno-refleksni aparati (DSLRji). Japonski Olympus pa je oznanil novi sistem, ki bo nekje vmes med prvim in drugim. Zadevo so poimenovali Micro Four Thirds, razvili pa so ga iz njihovega znanega standarda, imenovanega Four Thirds. Obdržali se bodo izmenljivi objektivi SLR aparatov, odpravljen pa je celotni sistem ogledalca ter zaklopa. Tako ne bomo slike gledali čez objektiv kot pri SLRjih, temveč bo tipalo povezano neposredno z LCD zaslonom, torej v uporabi bo Live View (kot pri današnjih kompaktnih aparatih). Tako bo močno zmanjšana razdalja od objektiva do tipala (t.i. flange distance), posledično bodo lahko tudi ohišja bistveno tanjša in lažja.

Za sistem so razvili tudi novi bajonet, ki bo še manjši od dosedanjega iz sistema štirih tretjin. Starejši objektivi bodo še vedno uporabni s pomočjo posebnega adapterja, pričakujemo pa lahko tudi nove objektive, posebej prirejene za novi standard (ti bodo lahko predvsem manjši in lažji). Velika prednost sistema pa bo tudi možnost snemanja video posnetkov. Tipalo bo po velikosti povsem enako kot pri sistemu štirih tretjin. V spletu se že najdejo napovedi dveh fotoaparatov, bojda jih lahko pričakujemo do konca leta.

Novi sistem bi znal postati najpomembnejši pretres na področju fotografije v letošnjem letu, če ne celo zadnjih nekaj let. Videti je, da bo ravno sinergija med statično fotografijo ter videom gonilo razvoja v kratkoročni prihodnosti. Zanimivo bo spremljati odziv fotografov na novosti, saj znajo biti nekatere prednosti sistema tudi njegova Ahilova peta. Pri zmogljivih aparatih marsikdo povezuje prav velikost aparata, objektivov ter tipal z njihovo kakovostjo in zmogljivostjo. Sistem je tako lahko v nevarnosti, da go bodo "napredni" amaterji prezrli, nezahtevni pa ostali na navadnih kompaktnih aparatih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji