Objavljeno: 9.4.2007

Omrežja SAN prek etherneta

Veliki proizvajalci pomnilniških sistemov in pripadajoče opreme, na čelu z družbama IBM in Cisco, so združili moči za pripravo novega standarda, s katerim bo mogoče omrežja SAN (storage area network) povezovati prek standardnega omrežja ethernet. Danes omrežja SAN zahtevajo drage omrežne povezave in stikala Fibre Channel (FC), kar omejuje rabo tehnologije FC zgolj na večje podatkovne centre, poleg tega pa ne nudi tolikšne prilagodljivosti, kot omrežja ethernet.

Obe tehnologije naj bi v bodoče združil standard Fibre Channel over Ethernet (FCoE), ki obljublja visoke hitrosti prenosa z relativno nižjimi stroški lastništva. Za razliko od specifikacije iSCSI, ki pomnilniške sisteme povezuje prek protokola TCP/IP, novi standard FCoE uporablja blokovni prenos podatkov, kar omogoča večjo hitrost in zanesljivost prenosa podatkov. Novi standard bo nared predvidoma leta 2009, podpiral pa bo omrežja ethernet s hitrostjo 10 Gb/s.

Novi standard podpira večina proizvajalcev na področju pomnilniških sistemov in opreme, kot so EMC, Sun, Emlex, Intel, Brocade in Qlogic, kar zagotavlja, da bo že od samega začetka zagotovljena združljivost med izdelki različnih znamk. Ker gre za enkapsulacijo protokolov prek omrežja ethernet bo povrh vsega z novim standardom združljiva vsa programska oprema za omrežja Fibre Channel, zlasti orodja za upravljanje podatkovnih omrežij.

Kljub razvoju novega standarda sočasno še naprej poteka razvoj same tehnologije Fibre Channel, ki bo kmalu na voljo v različici 8 Gb/s (danes najhitrejši sistemi podpirajo 4 Gb/s). Predvidoma leta 2012 pride na vrsto še različica s hitrostjo 16 Gb/s, medtem ko bo tedaj skoraj zanesljivo na voljo tudi hitrejša različica protokola ethernet.

http://www.t11.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji