Objavljeno: 26.4.2003

Omrežja za izmenjavo datotek so legalna

Zvezno sodišče v Los Angelesu je sprejelo nepričakovano razsodbo, v kateri je zapisano, da so orodja in posledično servisi za izmenjavo datotek na internetu povsem legalni. Sodnik Stephen Wilson je s tem oprostil večino obtožb proti družbam Streamcast (avtorji programa Morpheus) in Grokster, ki ponujajo programsko opremo za izmenjavo datotek. Sodnik je primerjal dejavnost obeh podjetij s prodajalci video rekorderjev in fotokopirnih strojev, ki se lahko v praksi uporabljajo za legalna ali ilegalna opravila. Zagotovo pa prodajalci pri temu nimajo nobene odgovornosti.

To je že druga tovrstna razsodba po lanskoletni, ko je nizozemsko sodišče sprejelo podobno razsodbo v tožbi proti programu Kazaa in družbi Sherman Networks. Analitiki ocenjujejo, da je to močen udarec za glasbeno in filmsko industrijo, ki se že nekaj let otepa z zmanjšano prodajo. Marsikje so glasbene založbe že močno v dolgovih in korporacije že načrtujejo prodajo nekaterih oddelkov. Po mnenju celotne industrije pa so prav orodja za izmenjavo datotek največji razlog za slabe poslovne rezultate.

Jasno pa je, da se predstavniki industrije zabave s tem ne bodo ustavili. Mnogi menijo, da bodo zdaj posegli po drugih metodah, ki bodo morda precej manj priljubljene. Med drugim se menda pripravljajo na tožbe posameznikov, ki izmenjujejo datoteke in dejansko kršijo zakonodajo. Po drugi strani pa še naprej potekajo pogovori, da bi glasbena in video industrija ter skrbniki servisov za izmenjavo datotek dosegli nekakšen dogovor, po katerem bi se tovrstno početje legaliziralo. Govora je o pavšalnih plačilih za avtorske in licenčne pravice, po drugi strani pa je želja vseh, da bi glasbena industrija končno začela ponujati glasbo na tak, vendar legalen način.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji