Objavljeno: 22.5.2008

One Laptop Per Child - druga generacija

Neprofitna organizacija OLPC s profesorjem Nicholas Negropontejem na čelu je predstavila načrte za drugo generacijo prenosnih računalnikov namenjenih zlasti otrokom v nerazvitih državah. Novi prenosnik ki so mu dali ime XO-2 je še bolj ambiciozen projekt kot prvi poizkus, saj avtorji želijo doseči prodajno ceno komaj 75 dolarjev. Prvi prenosnik XO-1 naj bi po prvotnih načrtih stal 100 dolarjev, vendar so proizvodni stroški končno ceno popeljali bližje meji 200 dolarjev.

V drugo naj bi šlo lažje zato, ker je prenosnik XO-2 domala polovico manjši od prvega modela, poleg tega pa so se povsem odpovedali mehanski tipkovnici. Namesto tega ima XO-2 vgrajena dva zaslona v razmerju 16:9, pri čemer lahko eden služi tudi kot zaslonska tipkovnica. Sami avtorji projekta pravzaprav XO-2 promovirajo kot bralnik elektronskih knjig, prenosnik pa naj bi imel v osnovi možnost hrambe okoli 500 elektronskih knjig.

XO-2 je trenutno šele na začetku razvoja, avtorji pa računajo, da bi končno različico lahko dočakali približno leta 2010. Promocija oziroma prodaja prenosnika naj bi se vršila tako kot doslej. Na voljo so številni programi, od tega, da institucionalni darovalci kupijo in podarijo prenosnike posameznim državam do programa za posameznike, kjer z nakupom dveh prenosnikov enega dejansko podarijo otroku v eni od nerazvitih držav.

http://laptop.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji