Objavljeno: 24.9.2003

Onemogočeno mobilno fotografiranje

Britansko podjetje Iceberg Systems je predstavilo rešitev Safe Haven, ki omogoča samodejno izklapljanje možnosti fotografiranja na mobilnih telefonih. Mobilni telefoni s fotoaparati postajajo vse bolj popularni in mnoga podjetja ter državne in raziskovalne ustanove že prepovedujejo njihovo uporabo v prostorih, kjer se nahajajo varovani podatki.

Rešitev, ki jo ponuja Safe Haven temelji na strojni opremi, ki se mora nahajati v zaščitenih prostorih, mobilni telefoni pa morajo imeti nameščeno programsko opremo, ki jim izključi delovanje digitalnih fotoaparatov. Prav to slednje dejstvo je najbolj težavno, saj te programske opreme na večini mobilnih telefonov ni. Pri Iceberg Systems so povedali, da se že dogovarjajo z nekaj večjimi proizvajalci mobilnih telefonov, ki bi lahko pričeli vgrajevati to programsko opremo, a zaenkrat še ni nič dorečeno. Seveda bi lahko podjetja in ustanove tudi zahtevale od vseh zaposlenih in obiskovalcev, da si morajo ob vhodu v podjetje na aparate z vgrajenimi digitalnimi fotoaparati namestiti ta program.

Prav dejstvo, da mora mobilni telefon imeti nameščen program za blokiranje določenih funkcionalnosti je tisti ključ, ki naredi Safe Haven legalno rešitev, saj je blokiranje GSM signala ali kak drug način motnje delovanja mobilnih telefonov zakonsko prepovedan v večini držav. Vzroki za to ležijo predvsem v dejstvih, da je ta frekvenčni spekter zaščiten za uporabo mobilnih operaterjev, poleg tega pa so mnogi nelegalni motilci signala GSM uspešno motili tudi druge brezžične komunikacije, denimo policijske, gasilske in vojaške.

Pri Icebergu so tudi povedali, da zaenkrat razvijajo zgolj opremo, ki onemogoča fotografiranje, čeprav bi nadgradnja njihove rešitve lahko onemogočala tudi denimo glasno zvonjenje, pa takih rešitev še zaenkrat ne napovedujejo.

http://www.icebergsystems.co.uk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji