Objavljeno: 31.3.2009

OnLive - revolucija v igrah

Po približno sedmih letih razvoja je malo znano podjetje OnLive iz Kalifornije na konferenci Game Developers Conference končno prikazalo platformo, ki jo mnogi označujejo kot revolucijo na področju računalniških iger. OnLive je pravzaprav spletni servis, kjer se celotno procesiranje izvaja v oddaljenih podatkovnih centrih, igralec pa na svoji konzoli ali televizorju vidi samo video, ki se v pretočnem načinu prenaša prek interneta. Seveda je poskrbljeno, da se v podatkovni center prenašajo ukazi posredovani iz igralne palice, tipkovnice ali druge vhodne naprave.

OnLive napoveduje možnost uporabe servisa prek računalnikov z okolji Windows in Mac OS, s pomočjo preproste konzole - vmesnika pa bo mogoče igre prikazovati tudi na domačem televizorju. Skrivnost delovanja je v napredni tehnologiji za kompresijo video posnetkov v realnem času, zaradi katere je zamik izražen dobesedno v tisočinkah sekunde, kar zagotavlja primerno odzivnost. Potrebna pa je primerna pasovna širina - za video standardne ločljivosti okoli 1,5 Mb/s, za video v visoki ločljivosti pa 5 Mb/s.

Ena od prednosti platforme je podpora za dosedanje priljubljene igre, uporabniku pa ni potrebno kupovati dragih konzol, računalnikov in optičnih nosilcev z igrami. Doslej je podporo za novo platformo najavilo deset velikih založnikov iger, med katerimi so Atari Interactive, Electronic Arts, Ubisoft, Take-Two Interactive Software in Warner Bros.

http://www.onlive.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji