Objavljeno: 18.10.2002

OpenOffice.org na voljo v slovenščini

Družba Agenda Open Systems je v teh dneh na svetovnem spletu objavila slovensko različico priljubljenega brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice.org za okolji Linux in Windows. To je prvi veliki dosežek pri slovenjenju in lokalizaciji pisarniških programskih orodij, ki temeljijo na odprti kodi. Slovenska različica je postala član družine skoraj 30 svetovnih jezikov, v katere je preveden paket programov OpenOffice.org.

Pri slovenjenju in lokalizaciji paketa je družba Agenda tesno sodelovala z Društvom uporabnikov Linuxa Slovenije (LUGOS), ki je že dalj časa delalo na slovenizaciji paketa. Največji dosežek tega sodelovanja je različica za družino Windows, ki je najbolj razširjen operacijski sistem namiznih računalnikov, ter uskladitev besednjaka s splošno sprejetimi prevodi podobnih komercialnih programskih paketov.

Slovenska različica paketa OpenOffice.org ponuja urejevalnik besedil s slovenskim črkovalnikom, orodje za delo s preglednicami, orodje za delo s predstavitvami, orodje za risanje, urejevalnik enačb in orodje za pretvarjanje datotek, ki uspešno bere in zapisuje tudi datoteke v obliki zapisa Microsoft Office. Paketu so priložene tudi slovenske pisave in predloge.

Za obstoječe in bodoče poslovne uporabnike OpenOffice.org, je ob ceni pomembna tudi uporabniška podpora, ki je na voljo za izdelek. Zato so se v družbi Agenda ob izzidu slovenske različice odločili za uporabniško podporo pod skupnim imenom ,,OpenOffice.org zavezništvo" (OpenOffice.org Alliance), ki omogoča uporabnikom dostop do storitev svetovanja in pomoči pri uporabi, najnovejših slovenskih in angleških različic ter sodelovanje pri razvoju nekaterih komponent. V duhu razvoja sistemov z odprto kodo, bo del sredstev iz programa ,,OpenOffice zavezništvo" namenjen tudi hitremu in kakovostnemu slovenjenju prihodnjih različic OpenOffice.org.

Slovenski OpenOffice.org je brezplačno na voljo na naslovu

http://www.agenda.si/openoffice

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji