Objavljeno: 28.9.2010

OpenOffice.org se cepi

Na novo ustanovljena neprofitna organizacija The Document Foundation je začela razvoj odprtokodne pisarniške zbirke LibreOffice, ki temelji na OpenOffice.org in je že na voljo za brezplačen prenos.

S tem se je projekt OpenOffice.org ločil od Oracla in bo svojo pot prvič nadaljeval samostojno, medtem ko je nad razvojem OpenOffice.org 10 let bdel Sun, v zadnjem letu pa Oracle.

Spomnimo, da je Oracle v preteklih tednih postal tarča kritik odprtokodne skupnosti, saj je začel nekoč brezplačni pretvornik za dokumente Open Document Format (ODF) prodajati za 60 dolarjev za enega uporabnika in to v paketih po 100 licenc.

Sprožil je tudi tožbo proti Googlu zaradi uporabe Jave v odprtem operacijskem sistemu Android in kasneje ukinil odprtokodni operacijski sistem OpenSolaris, iz katerega se je rodil nov projekt OpenIndiana - podobno kot LibreOffice iz OpenOffice.org.

The Document Foundation je že nabral celo četico podpornikov, med katerimi najdemo tudi Free Software Foundation Richarda Stallmana, OASIS, Google, Novell, Red Hat, Canonical in Gnome, k sodelovanju pa vabijo tudi Oracle.

http://www.documentfoundation.org/

http://www.libreoffice.org/

www.openoffice.org

www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji