Objavljeno: 4.6.2009

Opera 10 Beta

Norveški proizvajalec Opera je objavil razvojno različico nove generacije spletnega brskalnika Opera 10, ki prinaša številne izboljšave, tako s stališča hitrosti delovanja, kot videza in funkcionalnosti. Nova funkcija Opera Turbo denimo izboljšuje hitrost nalaganja spletnih strani zlasti pri internetnih povezavah z nizko prepustnostjo. V ozadju je napredna tehnologija za kompresijo podatkov, ki zmanjšuje količino prometa. Sicer pa avtorji trdijo, da je Opera 10 skoraj 40% hitrejša kot dosedanja različica 9.6, zasluga pa gre predvsem novemu jedru Opera Presto 2.2. Hitrost se pozna zlasti pri kompleksnih straneh, kot so servisi Gmail in Facebook.

Med vsemi novostmi je morda najbolj opazna grafična sprememba prikaza zavihkov. Če izberemo to možnost, nam opera prikaže pomanjšano sliko zavihka, brez da bi tega izbrali. Razširili so tudi možnost priljubljene funkcije Speed Dial, kjer nam brskalnik pri vsakem novem odpiranju zavihka ponudi hiter dostop do najbolj pogostih strani. Te lahko zdaj prilagajamo in jih v seznamu imamo vse od 4 do 25. Zanimiva je tudi integracija s spletnimi storitvami. Opera zna spletne podatke in povezave povezati neposredno s spletnimi storitvami, ki jih uporabljamo v povezavi z njimi. Če denimo kliknemo na elektronski naslov, nam zna brskalnik denimo samodejno skočiti na stran za pisanje novega sporočila v spletnem servisu Gmail. Podobno zna delati tudi z dovodi RSS in povezavami Bittorrent. Uporabnik lahko nastavi svoj priljubljeni spletni servis, Opera pa namera nabor servisov še razširiti.

Opera 10 prinaša še obilico drugih novosti, kot je denimo vgrajeni črkovalnik, orodje za samodejno posodabljanje, nova razvojna orodja Dragonfly, prilagodljivo okno za iskalnik in še mnogo drugega. Spisek še zdaleč ni dokončen, saj nameravajo avtorji do končne različice dodati še nekaj pomembnih izboljšav. Različica beta je na voljo za operacijske sisteme Windows, Mac OS in Linux.

http://www.opera.com/next

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji