Objavljeno: 22.10.2002

Opera naj bi zmogla pretvoriti spletne strani za ročne računalnike

Iz Opera Software so sporočili, da nova različica njihovega brskalnika podpira pretvarjanje spletnih strani na velikosti, ki so primerne za ogled z majhnimi zasloni ročnih računalnikov in mobilnih telefonov. Ostali brskalniki, ki ponujajo ogled spletnih strani na mobilnih napravah načeloma prikažejo le del spletne strani, nakar se mora uporabnik premikati levo in desno, da lahko prebere vse informacije. Po mnenju nekaterih analitikov je prav ta problem zaviral razvoj mobilnega interneta, saj se je bilo do sedaj treba zadovoljiti le z deli spletnih strani ali pa jih posebej prirejati, da so bile v skladu s sistemoma WAP ali cHTML (i-mode).

Rešitev, ki so jo razvili pri Operi se imenuje pretvarjanje za majhne zaslone, deluje pa tako, da večino informacij, ki so podane v vrsticah in stolpcih pretvori v en stolpec, poleg tega zmanjša večino grafičnih elementov in nekatere kar izbriše, uporabniku pa je na voljo tudi povečava strani.

Opera Software namerava ta brskalnik prodajati zgolj izdelovalcem ročnih računalnikov in ne končnim uporabnikom. Po ocenah podjetja naj bi prve naprave s tem brskalnikom prišle na tržišče v začetku naslednjega leta.

Sicer pa so iz Opere pred kratkim sporočili tudi, da je zadnja različica brskalnika Opera 6.05 sedaj na voljo tudi v slovenščini. Nova različica odpravlja nekatere hrošče in že podpira nove standarde za varnost, ki jih predpisuje zadnja revizija protokola OpenSSL.

http://www.opera.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji