Objavljeno: 20.4.2009

Oracle bo kupil Sun

Oracle in Sun sta na svojih spletnih straneh objavila sporočili za javnost, v katerih navajata, da se je Oracle odločil kupiti sosednje podjetje iz Silicijeve doline, ki je že dalj časa v krizi in je minule mesece intenzivno iskalo kupca. Najbližje dogovoru so bili z IBM, ki pa se za nakup ni odločil. Kot morebitna snubca Suna sta se dolgo časa omenjala tudi HP in Oracle, ki naj bi si razdelila Sunovo strojno in programsko linijo izdelkov.

Oracle in Sun sta se dogovorila za odkup delnic po ceni 9,5 dolarja, kar celotno transakcijo vrednoti na 7,4 milijarde. Seveda morajo trasakcijo odobriti še Sunovi delničarji ter ustrezni regulativni organi.

Oracle je minula leta intenzivno razvijal poslovno programsko opremo v javi (Project Fusion), ki je tudi razlog, da so se odločili za nakup. Skupaj s Sunovo tehnologijo želijo izdelati celoviti programski sklad - aplikacije in sistem neposredno na disku, kar bo uporabnikom prikrajšalo večino težav z namestitvijo in uglaševanjem sistema. Oracle bo s pridobitvijo lastništva operacijskega sistema Solaris ter javanskih tehnologij vsekakor tak cilj precej zlahka dosegel.

Sun je sicer od nedavnega tudi lastnik zmogljive in vse bolj priljubljene podatkovne zbirke MySQL, katere usoda bo pod novim lastništvom verjetno zapečatena, vsaj v smislu nadaljnjega razvoja. Oracle gotovo ne bo dovolil, da bi izboljšave MySQL lahko resno ogrozile primat njihovega kronskega izdelka.

Zaenkrat je še povsem nejasno, kaj se bo zgodilo s Sunovo strojno linijo izdelkov, ki je zadnje čase prijetno presenečala z inovativnimi izdelki, kot so datotečni strežniki. Verjetno je za pričakovati, da bo Oracle strojni del odprodal HPju, Ciscu ali kateremu drugemu podjetju, ki ima s strojno opremo še velike načrte.

http://www.oracle.com/sun/index.html

http://www.sun.com/third-party/global/oracle/index.jsp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji