Objavljeno: 18.7.2007

Oracle Database 11g

Podjetje Oracle je predstavilo novo veliko različice enega izmed najbolj pomembnih podatkovnih strežnikov na trgu - Oracle Database 11g. Najnovejša različica prinaša več kot 400 novosti, za njen nastanek pa je bilo porabljenih 15 milijoni ur preizkušanja, s čimer so zagotovili vrhunsko kakovost in stabilnost delovanja. Nova različica razširja Oraclovo vzpostavljanje gruč podatkovnih zbirk, avtomatizacijo podatkovnega centra in možnost upravljanja delovne obremenitve. Nova funkcija Real Application Testing pripomore k zmanjševanju časa, tveganja in stroškov sprememb. Različica vključuje nove značilnosti naprednega samodejnega upravljanja in avtomatizacije za pomoč organizacijam pri doseganju kakovostne stopnje storitev.

Oracle Data Guard je rešitev, ki omogoča hkratno branje in povrnitve varnostne podatkovne zbirke, s čimer jo pripravi za poročanje, izdelavo varnostnih kopij, preizkušanje in nadgradnjo za produkcijske podatkovne zbirke. Oracle 11g ima znatno izboljšano zmožnost particioniranja in stiskanja podatkov, kar omogoča cenovno učinkovitejše upravljanje življenjskega cikla informacij in pomnilniškega sistema, saj avtomatizira mnogo opravil particioniranja podatkov, ki jih je bilo doslej potrebno opraviti ročno, hkrati pa razširja že obstoječe particioniranje, ki sedaj vključuje intervalno in referenčno particioniranje ter particioniranje v navidezne stolpce. Z novimi naprednimi zmožnostmi stiskanja podatkov v Oracle Database 11g je mogoče doseči 2- do 3-kratno ali celo višjo stopnjo stiskanja vseh podatkov.

Nova različica vsebuje tudi funkcijo Oracle Total Recall, ki administratorjem omogoča poizvedbe v oblikovanih tabelah, kot so te bile v neki točki v preteklosti. To omogoča preprost, praktičen način dodajanja časovne dimenzije podatkom za sledenje spremembam, revizijo in skladnost. Nova generacija prinaša nova orodja za doseganje večje dosegljivosti strežnika. Za to skrbijo Oracle Flashback Transaction, ki poenostavlja izničenje napačno narejene transakcije, kakor tudi vseh transakcij, ki se nanašajo nanjo; Parallel Backup and Restore, ki izboljšuje zmogljivost izdelave varnostnih kopij in povrnitve zelo velikih podatkovnih zbirk; ter vroče nameščanje popravkov, ki izboljšuje dosegljivost sistema s tem, da ga ni potrebno ugasniti. Dodatno Data Recovery Advisor administratorjem omogoča zmanjševanje časa nedelovanja med povrnitvijo podatkovne zbirke, saj avtomatizira raziskavo problema, inteligentno določi načrt povrnitve in obvlada različne situacije izpada.

Izboljšana je podpora za shranjevanje velikih objektov (LOB-ov) kot so slike, velika besedila ali napredne vrste podatkov, vključno z zapisi XML, zdravstvenimi slikami ter 3D objekti. Oracle Fast Files razširja funkcije delovanja podatkovne zbirke, ki je z novostjo povsem primerljiva z datotečnimi sistemi. Najnovejša različica vključuje tudi pomembne izboljšave zmogljivosti pri hrambi XML podatkov. Dodana je podpora za binarni XML, ki strankam nudi različne možnosti shranjevanja XML, XML DB pa omogoča tudi delo s podatki ob uporabi standardnih vmesnikov in s podporo za standarde XQuery, Java Specification Requests (JSR)-170 in SQL/XML.

Omeniti velja še izboljšave pri šifriranju podatkov, ki segajo do šifriranja na nivoju posameznega stolpca, možno pa je tudi uporabiti šifriranje celotnih tabel, indeksov in drugih shranjenih podatkov. Oracle Database 11g ponuja razvijalcem razširjen nabor razvojnih orodij, kot so Client Side Caching, Binary XML za večjo zmogljivost aplikacij, obdelavo XML ter shranjevanje in iskanje datotek. Poleg tega Oracle Database 11g vključuje tudi nov Java prevajalnik, ki izvaja javanske postopke podatkovnih zbirk hitreje in brez potrebe po prevajalniku tretjega proizvajalca. Nudi tudi povezljivost z razvojnim okoljem Microsoft Visual Studio 2005 za razvoj .NET aplikacij v Oraclu in druge novosti. Oracle Database 11g bo slovenski javnosti prvič predstavljen jeseni 2007, ko bo tudi v redni prodaji.

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji