Oglasno sporočilo
Objavljeno: 2.9.2019

Oracle Fusion Cloud za upravljanje s procesi strateške nabave

Oracle Fusion Cloud ponuja vrhunske zmogljivosti na področju poslovne programske opreme v celoviti, varni in povezani zbirki v oblaku. Vdelani poslovni procesi upoštevajo sodobne dobre prakse. Vgrajene družbene, mobilne in analitične zmožnosti, umetna inteligenca in strojno učenje pa pripomorejo, da uporabnikom in svojim strankam ponudite sodobno izkušnjo ter zmogljivosti, ki jih od vas zahteva trg.

Obsežen nabor aplikacij Oracle Cloud vsebuje rešitve za področja CRM/Cx (od marketinga do prodaje), HCM (sodobna izkušnja kadrovskih rešitev), SCM (inteligentne oskrbovalne verige), EPM (planiranje, predračunavanje, konsolidacije), IoT (izdelane aplikacije IoT za razna področja), ERP (finance in računovodstvo, nabava, upravljanje projektov).

V nadaljevanju na kratko predstavljamo samo eno izmed obsežnega nabora aplikacij. Ta se nanaša na področje strateške nabave in jo je podjetje OSIR-ERPIS uspešno uvedlo v več velikih slovenskih podjetjih. Rešitev se uvede v kratkem času in ne zahteva posegov v osnovni ERP sistem podjetja.

Strateška nabava kot proces nenehnega izboljševanja nabavnih aktivnosti podjetja

Medtem ko se operativna nabava ukvarja z vsakodnevnimi transakcijami, kot so izdajanje naročil in spremljanje njihove realizacije, se strateška nabava osredotoča na načrtovanje strategij naročanja, razvoj odnosov z dobavitelji, pogajanja in standardizacijo ter skladnostjo nabavnih pogodb.

Za opredelitev optimalnih strategij naročanja je ključnega pomena dobro poznavanje kategorij blaga in storitev, ki jih družba nabavlja, zahtevanih količin in njihove razpoložljivosti na trgu.

V idealnih razmerah, ko za nakup velikih količin neke kategorije blaga obstaja dovolj veliko število dobaviteljev, je lahko tako blago zelo dober kandidat za optimizacijo preko procesov pridobivanja (angl. Sourcing), saj bodo imeli prihranki velik vpliv na zmanjšanje skupnih stroškov. Pri nakupu take vrste blaga lahko podjetje s pomočjo kupne moči preko več krogov pogajanj in na koncu (obratnih) dražb doseže najboljšo možno ceno.

Na drugi strani nabavnega spektra so redke dobrine, ki jih lahko dobavi le omejen nabor dobaviteljev, tista ključna kategorija, kjer se moramo osredotočiti na vzpostavitev partnerskega odnosa z dobavitelji. Samo partnerski odnos nam lahko dolgoročno zagotovi pričakovano kakovost in zanesljivost dobav po najnižjih možnih cenah.

V praksi je seveda večina primerov nekje vmes med navedenima skrajnostnima. Ravno zato si moramo prizadevati, da vsaj za bistvene kategorije blaga poiščemo optimalne nabavne strategije.

Oracle Procurement Cloud kot poslovna rešitev za strateško nabavo

Oracle Sourcing Cloud omogoča učinkovito vodenje strateških postopkov nabave, enostavno pripravo in vrednotenje ponudbe v timskem okolju ter popolnoma avtomatizira pogajalski proces z dobavitelji prek spletnih komunikacij in interaktivnih portalov dobaviteljev.

Upravljanje kvalifikacij dobaviteljev zagotavlja popoln pregled nad zmožnostmi dobaviteljev in zagotavlja izpolnjevanje kriterijev sodelovanja, medtem ko Nabavne pogodbe omogočajo pripravo formalnih pogodb.

Sodobne računalniške rešitve za strateško nabavo omogočajo učinkovito upravljanje strateških procesov nabave. Prinašajo enostavno pripravo zahtevkov za ponudbo in vrednotenje ponudb v timskem okolju ter omogočajo popolno avtomatizacijo pogajalskega procesa z dobavitelji prek sodobnih spletnih komunikacij, družbenih omrežij ter interaktivnih portalov dobaviteljev.

Uporaba tehnologije ne sme biti sama sebi namen. Nabavnemu oddelku mora pomagati, da (p)ostane pomemben strateški partner ne samo pri ustvarjanju dodane vrednosti, ampak predvsem pri inovativnem razvoju podjetja.

www.sodobna-nabava.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji